Napój z zurawin lub porzeczek i miety

Napój z żurawin lub porzeczek i mięty . 1 l gotowanej ostudzonej wody 3-4 łyżki cukru, 20 dkg porzeczek, 1 płaska łyżka mięty, pół szklanki wrzątku Miętę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. do zaparzenia. Owoce umyć, odsączyć i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z gotowaną wodą i odcedzonym naparem mięty. Doprawić do smaku cukrem. Napój ten jest bardzo orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie w czasie upałów. Oprócz napojów podanych w tym rozdziale można przyrządzać dla dzieci wiele innych napojów z owoców, warzyw i mleka, których bogaty wybór zamieszczony jest w tej broszurce. Pamiętać jednak należy, że dzieciom nie wolno podawać żadnych napojów z dodatkiem alkoholu. 3. Napoje dla chorych Dzienna norma płynów w diecie ludzi zdrowych kształtuje się w wysokości ok. 1,51. W żywieniu ludzi chorych stosuje się często pewne odchylenia od tej normy, uzależnione od rodzaju choroby. Istnieją różne stany chorobowe, których ter apia wymaga zwiększenia lub ograniczenia dziennej ilości płynów, czasem w niektórych przypadkach trzeba całodzienną rację pokarmową chorego podawać jedynie w postaci płynów. [podobne: przesycanie aluminium, hurtownia torebek, Rekrutacja it, rekrutacja specjalistów it, doradztwo personalne it ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: hurtownia torebek przesycanie aluminium Rekrutacja it, rekrutacja specjalistów it, doradztwo personalne it