Ozorki wołowe w sosie szarym

Ozorki wołowe w sosie szarym to jedna z tradycyjnych staropolskich potraw, którą spokojnie można nazwać narodowym specjałem.

Składniki:
ozór wołowy
włoszczyzna (bez kapusty)
1 cebula
przyprawy: 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 goździk, listek laurowy, sól

Ozór wołowy kilka razy obmyć w ciepłej wodzie i sparzyć wrzątkiem. Zalać posolonym wrzątkiem, dodać włoszczyznę (bez kapusty) i przyprawy. Gotowanie ozora trwa długo, w zależności od tego czy był młody, czy starszy – od 2 do 3 godz.
Gdy ugotowany ozór przestygnie, ściągnąć z niego skórkę i pokroić go ukośnie na cienkie plastry.
Polać szarym sosem. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Szary sos:
z 5 dkg masła i 3 dkg mąki sporządzić zasmażkę, którą należy rozprowadzić 1/2 1 wywaru z ozora. Dodać 1/2 szklanki wytrawnego wina, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, kawałek okrojonej skórki z cytryny, 5 dkg obranych, pokrojonych na cienkie paseczki migdałów. Sos dobarwić karmelem sporządzonym z 5 kostek zwilżonego wodą i lekko na patelni zrumienionego cukru. Sos powinien być łagodnie kwaskowaty, korzenny, delikatnie słodkawy. Sos gotować przez 5 minut, włożyć pokrojony ozór i raz jeszcze zagotować.

Ułożony na półmisku ozór polać sosem. Do ozora podać puree z ziemniaków lub makaron. [hasła pokrewne: spreżyny talerzowe, blinatumomab, benfotiamina ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blinatumomab spreżyny talerzowe