Pemmikan – suszona wołowina na górskie wędrówki

Mięso to produkt idealnie sprawdzający się jako wysokoenergetyczny posiłek. Dostarcza zarówno witamin, jak i mikroelementów, oraz dużo kalorii – z tego powodu nadaje się doskonale jako prowiant na wędrówkę w góry. Mięso ma jedną wadę – zawiera w sobie dość dużo wody, przez co dużo waży i jest trudne w przechowywaniu. Indianie już setki lat temu wpadli na pomysł, jak przechowywać mięso w trudnych warunkach. Metoda polega po prostu na wysuszeniu mięsa. Suszone mięso było kiedyś wyrabiane z mięsa bizona, ale na swoje potrzeby najlepiej zainwestować w chudą wołowinę. Jeden kawałek wołowiny po wysuszeniu waży kilka razy mniej niż pierwotnie. Gdy będziemy go żuli w czasie wędrówki, nasz żołądek wypełni się i nie będziemy głodni przez długi czas. Nie wolno zjeść zbyt dużo takiego mięsa – jednak z uwagi na bardzo twardą strukturę, gryzienie i żucie mięsa trwa bardzo długo. Dzięki wysuszeniu nie ma obawy o to, że mięso się zepsuje. Jeśli dodamy do niego wodę i zagotujemy, mięso nieco zmięknie i będziemy mieli rosół. Mięso wołowe w postaci wysuszonych kawałków jest sprzedawane jako beef jerky – można je kupić w supermarketach. Jego wadą jest wysoka cena – przygotowanie własnego wysuszonego mięsa jest bardziej ekonomiczne. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Czy musimy wykorzystywać w tym celu właśnie wołowinę? Jest to mięso dość mocno zbite, dzięki czemu można je żuć przez długi czas. Wieprzowina do suszenia musi być chuda – dlatego można wybrać albo polędwicę, albo schab. Można go zżuć w szybszym czasie niż antrykot lub ligawę wołową.

Proces przygotowywania dobrego mięsa suszonego jest dość długi. Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia mięsa na kawałki. Następnie umieszczamy je w zalewie z solą, która dodatkowo konserwuje mięso i nadaje mu smak. Gdy solenie jest zakończone, mięso należy osuszyć i posypać dużą ilością przypraw. Pamiętaj o tym, że mięso samo z siebie nie ma wyraźnego smaku, zatem przyprawy decydują o jego charakterze. Następnie suszymy je w otwartym piekarniku. [hasła pokrewne: kulinaria, hurtownia torebek, agencje hostess ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)