Pieczeń barania na dziko

Składniki:
1 1/2 kg dobrze skruszałej, „dojrzałej’ baraniny z udźca

Marynata:
3 łyżki wody
sok z 1 cytryny
10 lekko zgniecionych jagód jałowca
po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
ząbek czosnku
sól
mąka
masło
2 pokrojone na plastry cebule
2-3 suszone grzyby
po 5 ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
1/8 1 wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki kwaśnej Śmietany

Mięso dokładnie oczyszczone z łoju, polać wrzącą marynatą. Mięso postawić w chłodnym miejscu i często obracać, wcierając lekko marynatę. Następnego dnia baraninę osączyć, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, a po godzinie oprószyć mąką i włożyć do brytfanki na rozgrzane masło. Gdy mięso ze wszystkich stron przyrumieni się, brytfankę bez przykrycia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 min., polewając często sosem własnym. Po 30 minutach do brytfanki włożyć cebule, suszone grzyby, ziarenka jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz wlać wino. Brytfankę przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Po ok. 80 minutach pieczeń powinna być gotowa. Gdyby sos zbyt szybko wyparował, dolewać co jakiś czas nieco wrzątku. Miękką pieczeń zalać śmietaną i w przykrytej brytfance gotować przez 5 minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Pokrajaną na niezbyt cienkie plastry pieczeń ułożyć na ciepłym półmisku i polać przetartym przez sitko sosem, do którego dodać pokrojone na cieniutkie paseczki grzyby.
Podajemy z wypieczonym na sypko ryżem i buraczkami oraz purće z ziemniaków [hasła pokrewne: restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie, barman na wesele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)