Pieczenie staropolskie

Pieczeń tradycyjna

Kawałek mięsa pieczeniowego obić wałkiem, aby mięso skruszało. Posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. 2 ząbki czosnku pokroić na cienkie paseczki i naszpikować nimi mięso. W rondlu rozgrzać olej, oprószyć mięso mąką oraz zmielonym pieprzem, i obsmażyć je ze wszystkich stron. Do rondla włożyć pokrojoną w talarki cebulę, podlać 4 łyżkami wrzątku i dusić pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu odrobinę wrzątku. Po ok. 2 godzinach pieczeń powinna być miękka. Pokroić ja na plastry, ułożyć na półmisku i pokryć „własnym sosem. Podać do niej kaszę gryczaną.

Pieczeń huzarska

Ok.1 kg mięsa pieczeniowego lekko pobić tłuczkiem, natrzeć sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Następnie mięso oprószyć mąką i obsmażyć w 5 dkg masła, tak aby się ze wszystkich stron przyrumieniło. Do brytfanki wlać odrobinę wrzątku i mięso dusić pod przykryciem 45 minut. Mięso odwracać od czasu do czasu i dolewać nieco wrzątku.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je na deseczkę i gdy trochę przestygnie, naciąć głęboko cienkie plastry, tak jednak, by spodem mięso się trzymało. Wo drugie nacięcie włożyć farsz, pieczeń wygładzić przez lekkie uciśnięcie, by nacięcia nie tworzyły „schodków”. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Farsz :
Trzy średnie drobno posiekane cebule udusić do miękkości na maśle, nie dopuszczając, by cebula się zrumieniła. Do uduszonej cebuli dodać 3 dkg utartego chleba razowego, posolić i pieprzyć do smaku, i do lekko ochłodzonego farszu dodać 1 żółtko. [hasła pokrewne: spreżyny talerzowe, blinatumomab, benfotiamina ]

Do sosu, jaki utworzył się w czasie pieczenia w brytfance, dodać 2 dkg mąki i pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy cebula zmięknie, wlać 1/2 szklanki wrzątku i włożyć pieczeń, którą dopiec pod przykryciem ok. 40 minut. Pieczeń w całości ułożyć na półmisku. Dwa połączone farszem plastry stanowią jedną porcję.

Do pieczeni można podać puree z ziemniaków i słodką kapustę uduszoną z jabłkami (ewentualnie i z pomidorami).

Pieczeń wieprzowa po polsku

1 kg wieprzowiny bez kości naciąć ostrym nożem (płytko) w kratkę, natrzeć na godzinę przed pieczeniem solą, sporą szczyptą majeranku i czubatą łyżeczką kminku. W brytfance rozgrzać 4 dkg smalcu, włożyć mięso i obrumienić je ze wszystkich stron. Obsmażone mięso położyć ponacinaną skórką na spód i do brytfanki włożyć 2 pokrojone na talarki cebule oraz wlać odrobinę wrzątku lub rosołu. W trakcie pieczenia uzupełniać wyparowany płyn! Po 30 minutach pieczenia pieczeń odwrócić skórką na wierzch i dopiec, polewając „sosem własnym”. Ponacinana skórka rozejdzie się w nacięciach, tworząc apetyczną szachownicę.
Gotową pieczeń pokroić na cienkie plastry i polać sosem pieczeniowym wraz z cebulą.
Do tej pieczeni znakomicie pasują kopytka oraz kasza gryczana. Można też podać kwaśną kapustę uduszoną z kilkoma suszonymi.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blinatumomab spreżyny talerzowe