Piernik świąteczny

Ciasto z dodatkiem miodu znała już kuchnia słowiańska. Dodanie aromatycznych przypraw oraz środków spulchniających uczyniło z niego piernik. Największą sławą cieszyły się dawniej pierniki norymberskie i toruńskie, które znane już były w 1640 roku. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. Dojrzewało ono powoli i w stanie surowym mogło być przechowywane całymi miesiącami. Korzenne pierniki przegryzano do wódki, słodkie podawano na wety.

Ciasto piernikowe można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3—4 dni przed świętami. Można piec też wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzewać nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu (najlepiej w piwnicy).

Składniki:
1/2 kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dkg smalcu (lub masła)
1 kg pszennej mąki
3 całe jaja
3 łyżeczki sody oczyszczanej
szklanka zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
torebka korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.)
garść pokruszonych orzechów
3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
powidła śliwkowe

Miód, cukier i smalec podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Powstałą masę ochłodzić. Do chłodnej masy dodawać stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, jajka, sodę oczyszczoną, sody oczyszczanej, mleko, sól i przyprawy korzenne. Można też dodać orzechy i skórkę pomarańczową. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Bardzo starannie wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do kamionkowego garnka, przykryć lnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by dojrzało. Dojrzałe ciasto podzielić na części i po rozwałkowaniu upiec na blasze. Po upieczeniu placki są twarde, lecz po kilku dniach skruszeją. Ochłodzone placki przełożyć lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym powidłem śliwkowym lub kajmakiem, masą orzechową, a nawet i marcepanową. Można też dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej.
Piernik nakryć arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążyć deseczką. [hasła pokrewne: restauracja kielce, obsługa barmańska, Kabiny Sanitarne, urządzenia gastronomiczne ]

Piernik można również polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Kabiny Sanitarne obsługa barmańska restauracja kielce urządzenia gastronomiczne