Po usmazeniu jednej partii ryb przepalony tluszcz nalezy wylac, dajac do nastepnej partii swiezy

Po usmażeniu jednej partii ryb przepalony tłuszcz należy wylać, dając do następnej partii świeży. “Na dosmażeniu” można dodać do ryby niewielką ilość masła. Cienkie kawałki ryb smażą się szybko rybę podzieloną na dzwonka powinno się po zrumienieniu, wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, żeby doszła. To samo dotyczy mielonych kotletów rybnych i drobnych ryb smażonych w całości (makrele, płotki, śledzie). Ryby smażone ułożone na ogrzanym półmisku dekoruje się listkami sałaty, jarmużu lub pietruszki. Pożądanym elementem dekoracyjnym, a jednocześnie dodatkiem do ryby, jest grubo skrobany, tzw. strugany, chrzan, oraz cząstki lub plasterki cytryny, Jako dodatki stosuje się ziemniaki we wszelkich postaciach oraz kluski. Ponadto do potraw z ryb smażonych podaje się surówki, jarzyny gotowane oraz sałatki jarzynowe. Sos, który podaje się oddzielnie w sosjerce, bardzo poprawia smak ryb smażonych. Stosować tu można zarówno s osy zimne jak gorące. Ryby smażone po otoczeniu w mące można podawać również na zimno, z zimnym sosem. Nadają się tu wszelkie sosy zarówno produkowane przez przemysł jak robione w domu. Zamiast sosu można podawać do ryby na zimno takie dodatki, jak chrzan z cytryną, cytryna, przyprawiona do smaku pasta pomidorowa, marynowane śliwki lub gruszki. Udekorowanie ryby, estetycznie ułożonej na półmisku, listkami sałaty, jarmużu lub pietruszki podniesie atrakcyjność potrawy. Rybę na zimno podaje się z pieczywem i sałatkami lub surówkami z warzyw. Ryba smażona podana bez dodatków będzie zawsze tylko półproduktem. [hasła pokrewne: barista, oliwka dla dzieci johnsons baby, restauracja olsztyn ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)