Wołowina – szlachetne mięso

W Polsce nie ma tradycji hodowania bydła na ubój. Od wieków krowa była zwierzęciem typowo mlecznym. Mimo tego, że nie mamy może zbyt wielu gatunków sera, nabiał stanowi bardzo dużą część naszego pożywienia. Mięso wołowe nie jest zbyt popularne także z uwagi na inny czynnik. Nie mamy odmian typowo mięsnych, a wołowina dostępna w sklepach często pochodzi z rasy mlecznej, przez co nie nadaje się do szybkiego smażenia. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Mięso w kuchni polskiej na przestrzeni wieków

Kuchnia polska przez wieki ulegała różnym wpływom, pojawiały się w niej i znikały coraz to nowe potrawy oraz warzywa i owoce. Jedno pozostało bez zmian – Polacy od zawsze lubowali się w spożywaniu rozmaitych mięs, głównie dziczyzny, wieprzowiny oraz drobiu. Jeszcze przed zawiązaniem się wsi w dzisiejszym tego słowa rozumieniu, wypasano zwierzęta w lasach, polowano na zwierzynę łowną. Bydło było hodowane na mleko. W Polsce mięso to dodatek do bardzo wielu potraw – nasze narodowe potrawy to także dania półmięsne, które zachowują smak mięsa i jednocześnie są o wiele tańsze, od dań stricte mięsnych. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Potrawy mięsne w kuchni polskiej

Kuchnia polska jest piętnowana przez dietetyków ze względu na dużą zawartość tłuszczów zwierzęcych. Polacy uwielbiają jeść mięso, a nasze narodowe potrawy to kotlety – schabowy oraz mielony. W kuchni polskiej można spotkać mnóstwo innych wyrobów z mięsa – takich jak setki rodzajów wędlin, kiełbas oraz potraw przygotowywanych z podrobów (które w Unii Europejskiej nie są już uznawane za mięso). Polska kuchnia to także smalec wieprzowy – który przygotowuje się z takimi dodatkami jak cebula, jabłko, ogórek kiszony – a co najgorsze, kanapki z tym przysmakiem zapija się wódką. W naszej kuchni przykładamy niezbyt dużą rolę do zakąsek – które mają zaostrzyć apetyt. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Mięso drobiowe – nie tylko kurczak

Trudno znaleźć w naszym kraju mięso, które cieszy się większą popularnością niż wieprzowina oraz drób. W sklepach znajdziemy rozmaite kawałki kurczaka pakowane w różne opakowania. Nie zmienia to faktu, że drób nie ogranicza się tylko do jednego gatunku ptaka. Gęsi oraz kaczki są stosunkowo dobrze znane (zwłaszcza na wsi), jednak mięso gołębi, perliczek czy strusi jest niemal całkowicie nieznane. Myśliwi doceniają takie ptactwo jak bażant, kuropatwa, przepiórka. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Jagnięcina – specjał wśród mięs

Mięso owiec jest w Polsce chyba najrzadziej spożywanym mięsem – pomijają egzotyczne rodzaje mięs, takie jak strusina. Być może nasza awersja do baraniny pochodzi z czasów PRL, kiedy to sprzedawano niezwykle twardą i brzydko pachnącą baraninę. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Mięso baranie pochodzi najczęściej ze sztuk, które nie nadają się już do pozyskiwania wełny. Sztuka ubita w wieku kilku lat nie może dać smacznego mięsa. O wiele lepiej sprawdza się jagnięcina – mięso delikatne i dosyć drogie. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Baranina – nietypowe mięso na naszych stołach

Potrawy z baraniny są popularne jedynie w rejonach górskich. W supermarketach raczej trudno znaleźć mięso tego typu, z uwagi na niewielką populację owiec. Jego obróbka jest dosyć trudna, z uwagi na charakterystyczny zapach mięsa. Pieczeń z baraniny wymaga porządnego przyprawienia oraz bejcowania w mocnej zalewie. Musi ono skruszeć, aby było miękkie i łatwo odchodziło od kości. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Cielęcina – najdelikatniejsze z mięs

Na polskim rynku przeważa mięso wieprzowe oraz drobiowe, z uwagi na cenę oraz bardzo dużą produkcję. Niestety, nie idzie to w parze z jakością. Mięso z innych zwierząt jest niesłusznie pomijane na stołach. Niewiele osób zna smak cielęciny – jest to jedno z najsmaczniejszych mięs o delikatnej konsystencji. Cielęcina powstaje z bardzo młodych sztuk bydła. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Pemmikan – suszona wołowina na górskie wędrówki

Mięso to produkt idealnie sprawdzający się jako wysokoenergetyczny posiłek. Dostarcza zarówno witamin, jak i mikroelementów, oraz dużo kalorii – z tego powodu nadaje się doskonale jako prowiant na wędrówkę w góry. Mięso ma jedną wadę – zawiera w sobie dość dużo wody, przez co dużo waży i jest trudne w przechowywaniu. Indianie już setki lat temu wpadli na pomysł, jak przechowywać mięso w trudnych warunkach. Metoda polega po prostu na wysuszeniu mięsa. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Wędliny dojrzewające – szlachetne wyroby

Wędliny dojrzewające to ekstraklasa wśród wyrobów z mięsa. Podobnie jak żółte sery, zawdzięczają swój smak pożytecznym bakteriom – które należy do nich dodać w procesie przygotowywania wędliny. W niektórych krajach wędliny dojrzewające robi się bez dodatku bakterii dojrzewających – jednak ich klimat jest sam z siebie wystarczający, by mięso wytworzyło w sobie niezbędne szczepy. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Wędliny fermentujące dzielą się na półsuche oraz suche (czyli dojrzewające w procesie wolnej fermentacji). Już na wstępie należy wspomnieć o tym, że poddawanie mięsa procesowi fermentacji wymaga ogromnego doświadczenia ze strony osoby, która je przygotowuje.

Wędliny tego typu mają swoją historię różną w zależności od regionu świata. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Laczenie soków pochodzacych z róznych surowców nie tylko pozwala na uzyskanie róznorodnych efektów smakowych i kolorystycznych

Łączenie soków pochodzących z różnych surowców nie tylko pozwala na uzyskanie różnorodnych efektów smakowych i kolorystycznych, ale przede wszystkim przyczynia się do podniesienia wartości odżywczej napoju. I tak, np. nektar jabłkowy zawierający stosunkowo mało witaminy C, dobrze jest łączyć z sokiem pitnym z czarnej porzeczki lub z koncentratem dzikiej róży. Sok z marchwi z tych samych względów można wzbogacać dodatkiem soku pomidorowego, drobno siekanej zieleniny, koncentratem róży, nektarem z czarnej porzeczki itp. Dodatek mleka, śmietanki lub jaj wzbogaca napoje w te składniki, których zawartość charakteryzuje poszczególne produkty. Read the rest of this entry »

Tags: , ,