Napoje z warzyw

Napoje z warzyw . Sok z młodej marchwi karotki. Młodą marchew wyszorować dokładnie szczotką, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć sok. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Sok przyrządzić bezpośrednio przed podaniem, wyciskając najlepiej w maszynce do wyciskania soków. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Ograniczenie ilosci plynów bywa zwykle zalecane przez lekarzy chorym cierpiacym na dolegliwosci ukladu krazenia, a zwlaszcza w chorobie nadcisnieniowej i miazdzycy

Ograniczenie ilości płynów bywa zwykle zalecane przez lekarzy chorym cierpiącym na dolegliwości układu krążenia, a zwłaszcza w chorobie nadciśnieniowej i miażdżycy. W tych przypadkach najczęściej dzienna ilość podawanych płynów nie może przekroczyć L 1. Zmniejszenie ilości płynów poniżej 1 l nie jest pożądane, gdyż mogłoby pociągnąć za sobą upośledzenie pracy nerek, zaparcie, pragnienie i osłabienie. Ograniczenie dowozu płynów stosuje się również w dietach odchudzających, ale i tu szkodliwa byłaby przesada. Podczas stosowania diety odchudzającej zabrania się picia w czasie posiłków. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Budyn ze szczupaka lub sandacza

Budyń ze szczupaka lub sandacza. Oprawionego i umytego szczupaka lub sandacza obrać z ości i zemleć w maszynce. Masło utrzeć, po czym dodawać po jednym żółtku, nadal ucierając. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Da masła utartego z żółtkami dodać rybę i cebulę oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Ryba marynowana (szczupak, karp, Iin, sandacz)

Ryba marynowana (szczupak, karp, Iin, sandacz) . Ryby umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać na dzwonka, lekko posolić i pozostawić na kilka minut. Marchew umyć, oskrobać, opłukać i pokrajać w talarki, kalafior dokładnie umyć i grubo posiekać, a umytą i oczyszczoną fasolę szparagową pokrajać w małe kawałki. Włożyć warzywa do rondla, dodać połowę przypraw, sól, trochę cukru; postawić na silnym ogniu i ugotować. Pod koniec gotowania zmniejszyć ogień i włożyć kawałki ryby, przykryć ponownie rondel i gotować bardzo wolno przez 15-20 min. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Fladra lub plastuga gotowana

Flądra lub płastuga gotowana . Oczyszczoną i umytą rybę skropić sokiem z cytryny, obłożyć plasterkami cebuli i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-1,5 godz. Obrane i pokrajane warzywa razem z przyprawami i solą nastawić na wywar. Do wrzącego wywaru włożyć ryby – gotować ok. 15 min. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie

Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie.
Przegląd wykazujący znaczenie witamin grupy B w patologii i terapii chorób wewnętrznych podał w naszym piśmiennictwie Józef Rydygier (Pol.
Arch.
M.
W.
, t.
XX, z.
1950).
WITAMINA B1 – TIAMINA, ANEURYNA Witamina B1, czyli tiamina – czynnik antyneurytyczny – została wyodrębniona przez Holendrów Jansena i Donatha w roku 1926.
Uczeni ci nie znali jednak jej budowy, którą zbadali dopiero Windaus i Grewe w roku 1935.
W roku 1936 Wilmams i Cline uzyskali syntetyczną witaminę B1.
Witamina B1 zawiera część azotanową i pirymidynową.
Witamina B1 jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym, występuje obficie w kiełkach nasion zbóż, w nasionach owoców strączkowych, w dużych ilościach w drożdżach i łuskach ryżu, także narządy zwierzęce zawierają witaminę B1 – wątroba, nerki, mięsień sercowy.
Dużo witaminy B1 zawiera mięso wieprzowe.
Witamina B1 bierze udział w oddychaniu komórek i przemianie węglowodanowej ustroju.
Tiamina łącząc się z dwiema cząsteczkami kwasu fosforowego staje się leofermentem karboksylazy.
Jest to tzw.
kokarboksylaza.
Witamina B1 bierze też udział w enzymatycznej reakcji, która zamienia ketowasy na aldehydy.
Jeszcze w toku 1911 dowiedziono (Neuburg i Hildesheimer), że drożdże zawierają enzym karboksylazę przeprowadzający ketokwasy waldehydy.
W roku 1932 Anhangen wykazał, że karboksylaza wymaga dla swej działalności koenzymu, a Lohmann i Scłvuster dowiedli, że koenzymem tym jest ester fosforowy witaminy B12 – kolcarboksy laza, (kokarboksylasa jest dwufusfotiaminą i stanowi grupę prostetyczną karboksylazy; enzym ten ułatwia dekarboksylację): Dwufosfotiamina.
Karboksylaza, jest związkiem magnezu, dwufosfotiaminy i białka, jej ciężar cząsteczkowy wynosi około 75 000.
Peters i jego współpracownicy dowiedli, że witamina B1 zwiększa zużycie tlenu przez tkankę mózgową zmniejsza gromadzenie się kwasu pirogronowego.
W razie braku witaminy B1 w tkankach gromadzi się kwas pirogronowy.
Witamina B12 wywiera silny wpływ zwłaszcza na przemianę węglowodanową w ośrodkowym układzie nerwowym.
Dużo witaminy B1 zawierają półkule mózgowe i zwoje podstawy mózgu, w mięśniu sercowym jest ona potrzebna do utlenienia kwasu mlekowego.
Witamina B12 wpływa również na gospodarkę wodną.
Niedobór witaminy B1 powoduje obrzęki oraz zmniejszenie się ilości białka w krwi, mechanizm tego działania, nie jest jasny.
Witamina B12 odgrywa także ważną rolę w mięśniu sercowym, gdzie pobudza czynność węzła zatokowego, ułatwia zużytkowanie glikogenu w mięśniu sercowym i zapobiega gromadzeniu się kwaśnych produktów metabolizmu tkankowego
[podobne: siwy dym celejów, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, baranina mafia ]

Tags: , ,

Ryba atlantycka z sokiem wisniowym

Ryba atlantycka z sokiem wiśniowym . 1 kg szczupaka morskiego lub kulbina, 50 dag warzyw mieszanych, 3 łyżki octu lub sok z cytryny, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz, sól, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, 2 łyżki pikli lub grzybków marynowanych, szklanka wina, szklanka nektaru wiśniowego lub przetartych świeżych wiśni, sól, cukier Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawie, odciąć głowę i płetwy, umyć, skrajać filety. Skropić octem lub sokiem z cytryny, pozostawić na 1 godz., i ugotować w wywarze z warzyw z dodatkiem przypraw. Wino zagotować z korzeniami, zagęścić zasmażką z masła z oliwą i mąki. Połączyć z nektarem lub przetartymi wiśniami, dodać posiekane pikle lub grzybki, Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Pulpety z ryby, atlantyckiej po zydowsku

Pulpety z ryby, atlantyckiej po żydowsku . Filety namoczyć na 5 min. w zimnej wodzie zakwaszonej łyżką, octu. Potem łyżki tartej bułki 2 cebule, 2 marchwie, 2 pietruszki, seler, j 50 dag rodzynków. Wyjąć, odcisnąć, lekko posolić i, zemleć w maszynce. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Ryby smazone

Ryby smażone . Potrawy z ryb smażonych należą w kuchni polskiej do najbardziej popularnych. Należy jednak pamiętać, że ryba w tej postaci jest ciężko strawna i jednocześnie najtrudniej przyswajalna przez organizm. Ryby duże smaży się podzielone na dzwonka lub kawałki wykrajane z filetów małe natomiast w całości, ewentualnie podzielone na filety. Istnieje kilka sposobów smażenia ryb: oprószone mąką, panierowane, czyli otoczone w mące, jaju i bułce, w cieście, kotlety rybne, najczęściej otoczone w tartej bułce. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Karasie smazone

Karasie smażone . Karasie umyć, oskrobać łuski, sprawie, odciąć głowę i płetwy. Umyć dokładnie, obsypać obraną, drobno posiekaną cebulą, oprószyć mąką. Usmażyć rybki w całości, rumieniąc równomiernie z obu stron, osolić. Wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Read the rest of this entry »

Tags: , ,