Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia

Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia, się ilości protrombiny, a wyleczenia nie można było osiągnąć podawaniem witaminy A, ani C, D oraz drożdży, natomiast lucerna, szpinak, kapusta włoska, wątroba wieprzowa szybko doprowadzały do zdrowia.
Proces krzepnięcia krwi przebiega według schematu: 1.
Protrombina + trombokinaza + jony Ca + trombina.
2.
Fibrynogen + trombina + fibryna (włóknik).
W roku 1935 przekonano się, że wskutek braku witaminy K nie wytwarza się protrombina.
Witamina K pobudza wątrobę do wytworzenia protrombiny.
Ten wówczas bliżej nieznany czynnik Dam nazwał “Koagulationsvitamin” lub w skrócie witaminą K.
Wyciąg zawierający witaminę K można otrzymać z wielu źródeł: z otrąb ryżowych, oleju sojowego, szpinaku, liści kasztana, z lucerny, z trawy Alfa- alfa, z kalafiorów, kapusty, pomidorów, liści pokrzywy, z tłuszczów wątroby wieprza, nawet z hodowli pałeczek okrężnicy.
W roku 1939 przekonano się, że istnieją dwa czynne ciała: witamina K1 i K2 o podobnej budowie chemicznej.
W roku 1939 Karrer: wytworzył syntetycznie witaminę K1.
Stwierdzono także, że wiele związków o podobnej budowie chemicznej ma również właściwości przeciwkrwotoczne.
Do ciał takich należy phthiocol, otrzymany w roku 1933 z żółtego barwnika zawartego w prątku gruźlicy.
U człowieka witamina K1 pochodzi z pożywienia, witamina K2 zaś, jest wytworem bakterii jelitowych.
Witamina K jest szeroko rozpowszechniona w przyrodzie, w roślinach i mikroorganizmach.
Pożywienie pochodzące ze świata zwierzęcego zawiera mało witaminy K.
Podobnie pleśnie, grzyby i drożdże praktycznie nie zawierają witaminy K.
Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i wchłaniana w górnej części jelita cienkiego, nie wchłania jej dolna część jelita cienkiego i okrężnica.
Witamina K nie wchłania się także, jeśli brak żółci w jelitach.
Niedostateczne wchłanianie witaminy K widzimy w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, w przewlekłych biegunkach, w żółtaczce mechanicznej.
Niedobór witaminy K zdarza się nieraz u noworodków.
W pierwszych dniach życia często zmniejsza się zawartość protrombiny.
Brinkhous, Smith i Warner pierwsi wykazali, że poziom protrombiny w krwi u noworodków jest często bardzo niski (14-39 % wartości normalnej dla dorosłych).
Na zjawisko to wpływa może niedostateczne wydzielanie żółci u nowonarodzonych, niedostateczny rozwój flory jelitowej oraz zbyt małe zaopatrzenie płodu w witaminę K w czasie życia wewnątrzmacicznego.
Brak witaminy K doprowadza do krwawień ze skóry, nieraz do krwawych wymiotów, krwiomoczu i krwi w kale.
Niedobór protrombiny u człowieka może zależeć od następujących czynników: 1) brak żółci w przewodzie pokarmowym (witamina K rozpuszcza, się w żółci, która warunkuje przenikanie witaminy K przez ścianę jelit); 2) rozległe uszkodzenie wątroby (niemożność syntezy protrombiny); 3) upośledzone wchłanianie w jelitach; 4) niedostateczna podaż witaminy K; 5) podawanie związków, które obniżają syntezę protrombiny w wątrobie (np
[przypisy: restauracja kielce, hurtownia torebek, szyny prądowe ]

Tags: , ,

W wykryciu tych stanów mogą być pomocne objawy Chvostka, Eschericha, Erba, Tróusseau

W wykryciu tych stanów mogą być pomocne objawy Chvostka, Eschericha, Erba, Tróusseau.
Gdy poziom wapnia w krwi obniża się do 6-5 mg, %, tężyczka staje nie jawna, występują napady drgawek, początkowo klonicznych później tonicznych, ręce chorego przybierają charakterystyczne ułożenie (tzw.
“ręka położnika”).
Nie wszystkie szczegóły patogenezy tężyczki są zupełnie jasne.
Nie wiemy dokładnie, w jaki sposób witamina D oraz dwuhydrotachysterol usuwają objawy tężyczki zależnej od obniżonego poziomu wapnia w krwi.
Zwierzę pozbawione przytarczyc traci zdolność wydalania z moczem fosforuw postaci związków rozpuszczalnych.
Fosfor jest wówczas wydalany pod postacią trójtostoranów przez jelito.
Zużycie dużych ilości wapnia powoduje obniżenie poziomu tego pierwiastka w krwi, przy czym równocześnie nagromadza się fosfor nieorganiczny (“Tetania est.
diathesis manifesta per hypocalcaemiam et hyperphosphoraemiam”).
W tężyczce podawanie diety zawierającej dużo fosforu, np.
diety mięsnej, pogarsza objawy, dieta bogata w wapń sprowadza polepszenie.
W tężyczce zależnej od obniżonego poziomu wapnia podajemy sole wapniowe (do 20 g dziennie przez parę dni, potem 2 g) oraz witaminę D początkowo w dużych dawkach, później dłuższy czas w mniejszych.
Do leczenia tężyczki używa się też dwuhydrotachysterolu (A.
T.
10), który powstaje przy naświetlaniu ergosterolu promieniami pozafiołkowymi.
Związek ten ma właściwości przeciw tężyczkowe, ale nie działa przeciw krzywicy.
Atderson i LyaH w r.
1939 zaproponowali dietę z niską zawartością fosforu (0,50-0,65 g dziennie) z dodatkiem 14 g mleczanu wapnia.
W czasie leczenia tężyczki należy baczyć, aby nie wywołać przeładowania krwi wapniem (hypercalcaemia), co powoduje mdłości, wymioty, zaparcie, bezsenność, a w razie przedłużania się białkomocz, złogi wapnia w nerkach i ścianach naczyń.
W czasie leczenia trzeba często sprawdzać poziom wapnia w krwi.
Chroman WITAMINA E W przyrodzie wykryto grupię związków zwanych tokoferolami, są one pochodnymi chromanu.
Odkrycie to datuje się od 1922, kiedy to EVfLns stwierdził, że młode szczury na diecie z oczyszczonych białek, tłuszczów i węglowodanów z dodatkiem soli mineralnych i witamin nie wydawały potomstwa.
Płodność można było przywrócić tym zwierzętom dodając do pożywienia sałatę lub ziarna pszenicy.
Budowę chemiczną tej nowej witaminy, nazwanej witaminą E, wyjaśniono ostatecznie w r.
1938, głównie dzięki zasługom Karrera.
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy E są ziarna pszenicy, z których wyosobniono szereg związków zwanych tokoferolami.
Są to alfa-, beta- i gamma-tokoferol
[hasła pokrewne: urządzenia gastronomiczne, barman na wesele, hurtownia torebek ]

Tags: , ,

Wołowina – szlachetne mięso

W Polsce nie ma tradycji hodowania bydła na ubój. Od wieków krowa była zwierzęciem typowo mlecznym. Mimo tego, że nie mamy może zbyt wielu gatunków sera, nabiał stanowi bardzo dużą część naszego pożywienia. Mięso wołowe nie jest zbyt popularne także z uwagi na inny czynnik. Nie mamy odmian typowo mięsnych, a wołowina dostępna w sklepach często pochodzi z rasy mlecznej, przez co nie nadaje się do szybkiego smażenia. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Mięso w kuchni polskiej na przestrzeni wieków

Kuchnia polska przez wieki ulegała różnym wpływom, pojawiały się w niej i znikały coraz to nowe potrawy oraz warzywa i owoce. Jedno pozostało bez zmian – Polacy od zawsze lubowali się w spożywaniu rozmaitych mięs, głównie dziczyzny, wieprzowiny oraz drobiu. Jeszcze przed zawiązaniem się wsi w dzisiejszym tego słowa rozumieniu, wypasano zwierzęta w lasach, polowano na zwierzynę łowną. Bydło było hodowane na mleko. W Polsce mięso to dodatek do bardzo wielu potraw – nasze narodowe potrawy to także dania półmięsne, które zachowują smak mięsa i jednocześnie są o wiele tańsze, od dań stricte mięsnych. Read the rest of this entry »

Tags: , ,