Przepis na kaczkę

Do naszego przepisu kaczka powinna być mięsista, gdyż tłuste i tuczone w tej wersji nie nadają się.

Składniki:
kaczka
6 dkg masła
łyżeczka cukru
łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu

Marynata:
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok i kawałeczek skórki z dużej cytryny
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca
3 goździki
kawałeczek imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, 1/2 pietruszki, 1/4 selera
1 pokrojona na talarki cebula
1 listek laurowy
1 szklanka wody

Jarzyny i cebulę zalać wrzącą wodą, gotować 50 minut, dodać korzenne przyprawy, wino, sok z cytryny i mały kawałeczek skórki cytrynowej.
Raz jeszcze krótko zagotować.
Po ostudzeniu marynatą zalać kaczkę. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Starsze okazy marynujemy 3 dni, młodsze tylko dwa. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na pieczeń wołową

Pieczeń wołowa smakuje znakomicie na gorąco i na zimno. Idealne połączenie daje z sosem tatarskim lub ketchupem.

Składniki:
1—1 1/2 kg mięsa wołowego
słonina
czerwona zmielona papryka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka pszennej mąki

Marynata:
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, pietruszki, 1/2 Średniego selera, małego listka laurowego
10 ziarn pieprzu i ziela angielskiego
szczypta suszonych listków tymianku
10 (lekko zgniecionych) suszonych jagód jałowca
2 pokrojone w talarki cebule
sok z 1 1/2 cytryny i 4 łyżek wody
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Wszystkie składniki krótko zagotować.

Mięso ułożone w porcelanowej misce lub kamionkowym garnku zalać marynatą, naczynie wstawić w chłodne miejsce i od czasu do czasu obracać, aby równomiernie skruszało.
Po dwóch dniach mięso wyjąć z marynaty i natrzeć solą, naszpikować słoniną, oprószyć papryką i włożyć do brytfanki na silnie rozgrzany smalec. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Gdy mięso się przyrumieni, dodać jarzyny i korzenie z marynaty, a brytfankę postawić przykrytą w piekarniku.
Pieczeń od czasu do czasu polewać na przemian łyżką wody, łyżką marynaty, „własnym sosem”.
Miękką pieczeń zalać śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na pieczeń wieprzową

Pieczeń wieprzowa dokładnie przyrządzona może udawać pieczeń z dzika. Starannie przyrządzona jest nawet bardziej krucha i soczysta.

Składniki:
1 1/2 kg chudej wieprzowiny
6 dkg smalcu
3 cebule
1 łyżka marmolady głogowej
rosół

Marynata
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 duża cytryna
20 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 goździków
1 listek laurowego
Wszystkie składniki zagotować.

Przygotowanie:
Mięso obłożyć 2 cebulami pokrajanymi w talarki.
Wieprzowinę zalać wrzącą marynatą, mięso powinno się marynować 4 dni, w chłodnym miejscu. Mięso należy dwa razy dziennie obracać. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kotleciki grzybowe

Składniki:
5 dkg grzybów suszonych
2 bułki (12 dkg/ 1 szt)
masło
cebula
2 małe jajka
sól
pieprz

Sos ziemniaczany:
4 dkg masła
3 dkg mąki
cebula
1/2 1 lekkiego rosołu
4 ziarnka ziela angielskiego
malutki kawałeczek listka laurowego.

Grzyby ugotować do miękkości w małej ilości wody i po ochłodzeniu zmielić w maszynce do mięsa wraz z bułkami, namoczonymi w mleku i dobrze odciśniętymi. Dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę, jajka, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ręką z wymienionych składników jednolitą masę i uformować małe, płaskie kotleciki. Kotleciki zapanierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle lub oleju i podać z sosem ziemniaczanym. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Sos ziemniaczany to wykwintny w smaku, łagodny sos. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kaczka po krakowsku

Składniki:
niezbyt tłusta kaczka
sól
masło
średnia cebula
wywar z suszonych grzybów (5 dkg suszonych grzybów 1/2 1 wody – grzyby gotować na małym ogniu, pod przykryciem — do miękkości)
1/4 1 kwaśnej Śmietany
czubata łyżeczką mąki

Kaczkę dokładnie oczyścić i po osoleniu dusić w brytfance na maśle, wraz z pokrojoną na cienkie plastry cebulą. Od czasu do czasu polewać wywarem z suszonych grzybów.
Kaczkę obsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu (olej jadalny lub smalec) na silniejszym ogniu, tak aby się zrumieniła. Zmniejszyć płomień i polewając kaczkę od czasu do czasu wywarem z grzybów, dusić ją pod przykryciem.
Gdy kaczka zmięknie, wyjąć ją z brytfanki i ochłodzoną podzielić na 4—6 części.
Pozostały w brytfance sos zaprawić śmietaną rozmieszaną dokładnie z mąką. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepisy na grzyby

Przekąska z gorących suszonych grzybów

Niezbyt wielkie czapeczki suszonych grzybów zalać na noc zimnym mlekiem, tyle tylko, by grzyby pokryło. Następnego dnia dodać do mleka odrobinę wody i zagotować grzyby do miękkości. Osączone i ochłodzone czapeczki lekko posolić i popieprzyć, zamoczyć w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Panierowane grzyby usmażyć z obu stron, na maśle, na rumiany kolor. Podawać w patelni, w której się smażyły, ozdobione usmażonymi w maśle gałązkami pietruszki.
Przekąska z gorących suszonych grzybów podawana jest do wytrawnych polskich wódek.

Zupa ze świeżych grzybów

Pół kg świeżych grzybów opłukać w zimnej wodzie i pokroić na cieniutkie plasterki. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Wigilijne zupy

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa jest zupą postną. Ma rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt.
Suszone grzyby umyte w zimnej wodzie zalać 2 1 letniej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodać włoszczyznę bez kapusty oraz 10 ziarenek czarnego pieprzu. Po dodaniu włoszczyzny zupę gotować 20 minut. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Karp smażony

Karp w kuchni polskiej jest od wieków rybą nr 1. Hodowany był już w XIII wieku, w Polsce też wyhodowano jedną z najszlachetniejszych odmian tej ryby: karpia królewskiego.
Amatorzy karpia twierdzą, iż jego łuska ukryta w portfelu, przyciąga pieniądze. Ale to chyba tylko przesąd 😉

Składniki:
karp
sól
mąka
jako
bułka tarta
masło

Oczyszczonego karpia pokroić na porcje, posolić i odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w roztrzepanym jajku i obsypać bułką tartą. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Napój owocowy z woda mineralna

Napój owocowy z wodą mineralną . 2 szklanki nektaru z czarnej porzeczki lub nektaru jabłkowego, 2 szklanki stołowej wody mineralnej Nektar owocowy wymieszać z wodą mineralną. Podawać po oziębieniu, lub z dodatkiem lodu konsumpcyjnego. Cocktail truskawkowy 2 szklanki nektaru truskawkowego, 2 szklanki maślanki, lód konsumpcyjny Wymieszać składniki trzepaczką lub w mikserze. Podawać z dodatkiem lodu konsumpcyjnego. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Niedobór witaminy B1 upośledza wydzielenie soku żołądkowego

Niedobór witaminy B1 upośledza wydzielenie soku żołądkowego, powoduje brak łaknienia, zaburzenia w trawieniu i przyswajaniu, zmniejsza napięcie i ruchliwość przewodu pokarmowego, doprowadza do osłabienia.
Najczęstszym jednak następstwem braku witaminy B1 jest zapalenie nerwów, zwłaszcza występujące w beri-beri, w alkoholizmie, cukrzycy i ciąży.
Notowano też wyleczenie półpaśca podawaniem witaminy B12.
Opisany w roku 1881 zespół Wernickego jest uzależniany od braku witaminy B1 (mózgowa postać beri-beri).
Najdawniej znanym zespołem powstającym wskutek braku witaminy B1 jest beri-beri.
Ten zespół kliniczny charakteryzuje się zapaleniem wielonerwowym, zanikami mięśniowymi, zaburzeniami w układzie krążenia i nieraz obrzękami.
Choroba ta była znana w Chinach przeszło 2600 lat przed naszą erą.
W roku 1642 Jacobus Bontius opisał tę jednostkę chorobową i podał, że tubylcy na Jawie nazywają ją beri-beri.
Beri-beri panowała nagminnie we flocie japońskiej, gdzie w ubiegłym stuleciu chorowało, a nawet umierało na nią wielu marynarzy.
Dopiero w roku 1882 Takaki, kierownik generalny służby zdrowia w marynarce japońskiej, doszedł do wniosku, że przyczyną choroby jest wadliwy sposób odżywiania.
W roku 1881 szkolny okręt Rinjio, który powrócił z podróży dokoła świata, przywiózł 169 chorych na 376 ludzi załogi, prócz tego w czasie rejsu 25 marynarzy zmarło.
W roku 1882 Takaki na okręcie Iaukuba zmienił sposób odżywiania: wprowadzono mięso, ryby, część łuszczonego ryżu zastąpiono jęczmieniem.
W czasie podróży na statku tym zachorowało tylko 14 osób, i to wyłącznie spośród tych, którzy nie jedli nowowprowadzonych pokarmów.
Od tego czasu beri-beri znikła z szeregów marynarki japońskiej.
Takaki uważał jednak, że chorobę można usunąć podawaniem mięsa i że głównym czynnikiem leczniczym jest białko.
Następne spostrzeżenia nad beri-beri poczynił holenderski lekarz Eijkman.
W roku 1897 w doświadczeniach na ptakach wykazał, że stosując, jako pokarm ryż polerowany można wywołać zapalenie wielonerwowe identyczne ze zmianami występującymi w beri-beri.
W dalszym ciągu swoich doświadczeń Eijkman stwierdził, że u chorych na beri-beri kur i gołębi poprawa lub wyleczenie następowało po podaniu wyciągu z otrąb ryżowych.
Dodanie tego wyciągu do polerowanego ryżu nie zapobiegało zapaleniu wielonerwowemu.
Wyniki swoich doświadczeń na ptakach zastosował Eijkman u ludzi.
Na podstawie bardzo bogatego materiału Eijkman zebrał następujące dane: na 10 000 ludzi odżywianych ryżem niepolerowanym wystąpił tylko jeden przypadek choroby beri-beri, u osób odżywiających się mieszaniną ryżu polerowanego i niepolerowanego na 100 osób były 4 przypadki beri-beri, natomiast wśród ludzi jedzących wyłącznie ryż polerowany zespół beri-beri występował aż w 391
[podobne: mięso na bryzol, siwy dym celejów, mięso ze strusia ]

Tags: , ,