Przygotowywanie mięsa – obróbka z użyciem wody

Ludy pierwotne przygotowywały mięso, piekąc je nad ogniem. Również my nie spożywamy niemal nigdy surowego mięsa – z dwoma odstępstwami, jakimi są potrawy carpaccio oraz tatar. Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku oraz konsystencji, musimy je odpowiednio przyrządzić. Naukowcy do dzisiaj zastanawiają się, dlaczego człowiek podgrzewa jedzenie przed jego spożywanie, ta kwestia w dalszym ciągu nie ma rozstrzygnięcia. Zastanówmy się zatem, jakie są najpopularniejsze sposoby przygotowywania mięsa.

Gotowanie to metoda o wiele nowsza niż pieczenie – wymagała wynalezienia naczyń, które można by postawić na ogniu. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Jak przygotowywać dziczyznę?

Dziczyzna to rodzaj mięsa, który kiedyś bardzo często gościł na stołach szlacheckich. Obecnie dziczyzna pojawia się tylko w rodzinach, gdzie pan domu zajmuje się polowaniami. Czasem można skosztować dziczyzny na eleganckim przyjęciu. Zastanówmy się, jakie są podstawowe zasady postępowania z mięsem dzikich zwierząt.

Po pierwsze, dziczyzna to mięso twarde, które bez skruszenia nie nadaje się do spożywania. Tuszkę należy zamrozić na około jeden tydzień i następnie dalej przyrządzać. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Jak prawidłowo rozmrażać mięso

Zakup dużej ilości surowego mięsa (albo ubój w domu) wiąże się z koniecznością odpowiedniego zakonserwowania go. Najpopularniejszą metodą, dla której trudno znaleźć alternatywę jest mrożenie mięsa. O ile zasady przyświecające mrożeniu są bardzo proste (wystarczy wsadzić kawałek mięsa do zamrażarki i wyjąć po kilku tygodniach lub miesiącach), o tyle nie każdy wie, jak prawidłowo rozmrozić swój kawałek mięsa. Mięso możemy rozmrażać na dwa sposoby. Po pierwsze, w wodzie lub solance o odpowiedniej temperaturze, w której mięso spokojnie leży przez kilka godzin. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Jak rozmrażać mięso

Zamrażanie mięsa to najbardziej właściwa metoda jego przechowywania. Zamrozić mięso jest bardzo prosto, natomiast rozmrażanie może sprawiać nieco problemów. Gdy po prostu wyjmiemy mięso z lodówki i położymy w temperaturze pokojowej, możemy przegapić moment, w którym stanie się ono siedliskiem bakterii. Mięso musi osiągnąć temperaturę, w której będzie można go wykorzystać w kuchni. Prawidłowo przygotowane mięso nie może stracić swojej struktury i konsystencji. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Wędzenie mięsa w warunkach domowych

Pierwszym sposobem przygotowywania mięsa było pieczenie go nad ogniem. Od pieczenia do wędzenia jest bardzo krótka droga – wystarczy tylko dłużej zaczekać dalej od żaru. Wędzone wędliny charakteryzują się doskonałym smakiem – jeśli tylko są to wędliny przygotowywane w tradycyjny sposób. Wędzenie jest dosyć trudne, dlatego osoba niewprawiona ryzykuje, że zepsuje cały zapas mięsa na przykład przez złe dobranie drewna do wędzarni.

Dym utrwala zapach i smak mięsa, nadaje mu odpowiedni kolor, osusza go. Mięso staje się bardziej suche niż na początku. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na uszka i kruche pierożki do barszczu

Uszka

Składniki na ciasto:
15 dk mąki zagniatamy
1 jajko
szczypta soli

Mąkę zagnieść z jajkiem z dodatkiem szczypty soli. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować cienko i pokroić na małe kwadraty (4×4 cm lub nieco mniejsze). Na każdym kwadracie ułożyć odrobinę farszu, kwadrat złożyć po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną są gotowe. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na barszcz wigilijny

Barszcz czerwony jest jedną z najlepszych i najbardziej znanych potraw staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym, obie przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym.

Kwas buraczany:
Ok. 1,5 kg buraków umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym kącie. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Buraczki na ciepło do pieczeni baraniej

Buraczki na ciepło, klasyka kuchni polskiej, przeważnie podaje się doprawione śmietaną. Jednak do pieczeni baraniej przygotowuje się je bez śmietany.

Składniki:
1 kg buraków
5 dkg masła
3 dkg mąki
1 drobniutko posiekana cebula
słonina (opcjonalnie)
1/2 szklanki rosołu
posiekany na miazgę ząbek czosnku
sól
szczypta cukru
sok z cytryny
czerwone wytrawne wino (opcjonalnie)

Umyte, ugotowane i obrane buraków poszatkować na tarce o grubszych oczkach. Oddzielnie sporządzić zasmażkę z masła i mąki z dodatkiem cebuli. Można też cebulę przysmażyć na słoninie i gdy stanie się szklista, dodać mąkę. Z masłem są delikatniejsze, ze słoniną mają więcej charakteru. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Pieczeń barania na dziko

Składniki:
1 1/2 kg dobrze skruszałej, „dojrzałej baraniny z udźca

Marynata:
3 łyżki wody
sok z 1 cytryny
10 lekko zgniecionych jagód jałowca
po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
ząbek czosnku
sól
mąka
masło
2 pokrojone na plastry cebule
2-3 suszone grzyby
po 5 ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
1/8 1 wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki kwaśnej Śmietany

Mięso dokładnie oczyszczone z łoju, polać wrzącą marynatą. Mięso postawić w chłodnym miejscu i często obracać, wcierając lekko marynatę. Następnego dnia baraninę osączyć, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, a po godzinie oprószyć mąką i włożyć do brytfanki na rozgrzane masło. Gdy mięso ze wszystkich stron przyrumieni się, brytfankę bez przykrycia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 min., polewając często sosem własnym. Po 30 minutach do brytfanki włożyć cebule, suszone grzyby, ziarenka jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz wlać wino. Brytfankę przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Po ok. 80 minutach pieczeń powinna być gotowa. Gdyby sos zbyt szybko wyparował, dolewać co jakiś czas nieco wrzątku. Miękką pieczeń zalać śmietaną i w przykrytej brytfance gotować przez 5 minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Pokrajaną na niezbyt cienkie plastry pieczeń ułożyć na ciepłym półmisku i polać przetartym przez sitko sosem, do którego dodać pokrojone na cieniutkie paseczki grzyby.
Podajemy z wypieczonym na sypko ryżem i buraczkami oraz purće z ziemniaków [hasła pokrewne: baranina cena za kg, mieso w sloikach pieczone, objaw erba ]

Tags: , ,

Napój jablkowo-gruszkowy z truskawkami

Napój jabłkowo-gruszkowy z truskawkami . 2 szklanki nektaru jabłkowo-gruszkowego, 1 szklanka nektaru truskawkowego, 1 szklanka maślanki, 2 łyżki bitej śmietanki. Silnie oziębione nektary wymieszać trzepaczką lub w mikserze z maślanką. Do napełnionych szklanek wkładać po łyżeczce ubitej śmietanki. Napój z soku pitnego z czarnych porzeczek 2 szklanki soku pitnego z czarnych porzeczek, 3 żółtka, l szklanka śmietanki, pół szklanki maślanki, 2 łyżki cukru Wszystkie składniki oziębić. Read the rest of this entry »

Tags: , ,