Najsilniejsze działanie biologiczne ma alfa-tokoferol, który oficjalnie nazywamy witaminą E

Najsilniejsze działanie biologiczne ma alfa-tokoferol, który oficjalnie nazywamy witaminą E.
Witamina E gromadzi się w ustroju głównie w tych narządach, które mają związek z czynnościami rozrodczymi (łożysko, przedni płat przysadki).
Alfa-tokoferol Tokoferole spotykamy w sałacie, ziarnach pszenicy, w zielonych jarzynach, w mleku, w wątrobie i mięśniach wołu, w jęczmieniu.
Brak witaminy E u samców (np.
szczurów) powoduje zmiany w kanalikach nasiennych czynnik spermatogenezy.
U samic zapłodnienie następuje normalnie, ale dochodzi do zwyrodnienia kosmków łożyska i do śmierci płodu.
Witamina E potrzebna jest dla szczurów, myszy i kur.
Pszczoła tylko wówczas może przekształcić się w królową, jeśli w pokarmie otrzymuje witaminę E.
Doniesienia o wpływie witaminy E na płodność u ludzi są sporne, większość jednak autorów zaleca podawanie tych związków, zwłaszcza w przypadkach tzw.
poronień nawykowych.
Stwierdzono, że alfa-tokoferol przeciwdziała utlenianiu witaminy A i karo-tenoidów.
Być może tę samą zdolność ochronną mają tokoferole w stosunku do hormonów płciowych.
Trzeba przyznać, że nasze wiadomości o roli biologicznej tokoferolów nie są jeszcze pełne.
Ciekawe są próby leczenia rozmaitych chorób mięśni za pomocą inozytolu i tokoferolu.
Doniesiono o zachęcających wynikach leczenia myotonia atrophica, sclerosis lateralis amyotrophica.
Shute leczył witaminą E zaburzenia sercowo-naczyniowe.
Badacz ten uważa, że witamina E zmniejsza przepuszczalność i rozszerza naczynia włosowate oraz zmniejsza skłonność do zakrzepów.
Niektórzy autorzy twierdzą, że zbyt mały poziom witaminy E w naszym pożywieniu jest jedną z przyczyn zwiększenia się częstości przypadków dusznicy bolesnej.
WITAMINA F Evans (1928) i Oncken (1933) określili w ten sposób mieszaninę wyższych kwasów tłuszczowych nienasyconych, których brak powoduje u szczurów zmiany skórne.
Są to kwasy linolowy, linolenowy i arachidonowy.
Kwas linolowy jest kwasem 18 węglowym nienasyconym, posiadającym 2 podwójne wiązania, kwas linclenowy zawiera również 18 węgli, ale ma 3 podwójne wiązania, kwas arachidonowy 24 węgli i 4 podwójne wiązania.
Dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera mleko kobiece (w przeciwieństwie do mleka krowiego).
Kwasy te mają działać leczniczo w wyprysku.
Związków tych nie zaliczamy obecnie do witamin.
WITAMINA K W roku 1929 Henryk Dam i jego współpracownicy na Uniwersytecie w Kopenhadze w czasie badań nad sterolajni spostrzegli, że objawy krwotoczne podobne do gnilca występowały u kurcząt pozostających na specjalnej beztłuszczowej diecie
[podobne: mięso w słoikach na wyjazd, baranina gdzie kupić, mieso w sloikach pieczone ]

Tags: , ,

Przed okresem dojrzewania i po przekwitaniu osteomalacja nie zdarza się

Przed okresem dojrzewania i po przekwitaniu osteomalacja nie zdarza się.
Nazwa choroby pochodzi od słów greckich osteon = kość, malkidzo = zmiękczam.
W przebiegu choroby następuje odwapnienie kości i wsysanie tkanki podstawowej, wskutek czego dochodzi do zniekształceń klatki piersiowej: miednicy, kości kończyn.
Dużemu zniekształceniu ulega zwykle miednica, która przybiera kształt asa kierowego.
Glislon nie odróżniał osteomalacji od krzywicy, Virchow i Lobstein zróżnicowali osteornalację z krzywicą i wyodrębnili ostatecznie te dwie jednostki kliniczne.
Objawy choroby rozpoczynają się podstępnie i rozpoznanie zwykle nie jest wcześnie postawione, Charakterystyczne są bóle pleców i kończyn, rozwija się osłabienie, skurcze mięśni, drżenie włókienkowe.
Odruchy ze ścięgien są wzmożone, w późniejszych okresach rozwija się zniekształcenie kostne, niedokrwistość i wyniszczenie, zdarzaj ą się złamania, a wówczas kostnina tworzy się opornie lub wcale się nie tworzy.
W obrazie rentgenowskim widać, że kości mają cienką istotę korową, a jama szpikowa jest poszerzona, Zapobieganie osteomalacji jest łatwiejsze niż leczenie.
Należy zapewnić dobre warunki ogólne, dostateczny dowóz wapnia, fosforu oraz witaminy D.
W celach leczniczych podaje się przeciętnie 8000-15000 jedno witaminy D, 2-3 żółtka jaj, 1,5-2 g wapnia.
TĘŻYCZKA Powstanie tężyczki wiążemy zwykle z wypadnięciem czynności gruczołów przytarczycowych.
Przytarczyce są to 4 małe gruczoły, położone na tylnej powierzchni tarczycy.
Są one niezbędne dla życia.
Pierwszy opisał gruczoły przytarczycowe Remdk w roku 1855, następnie dokładny ich opis podał w roku 1880 Sandstrom, ale uważał je za przemieszczone i niedorozwinięte części tarczycy.
W roku 1891 E.
Gley stwierdził, że usunięcie tych gruczołów wywołuje tężyczkę.
W latach 1922-1924Hanson, Berman, a zwłaszcza biochemik kanadyjski Collip, uzyskali wyciągi z przytarczyc, które zapobiegały śmierci zwierząt, pozbawionych przytarczyc (te tania parathyreopriva) tężyczka występuje po zabiegach operacyjnych na tarczycy, po uszkodzeniu gruczołów przytarczycowych wskutek zatrucia wewnątrz lub z zewnątrzpochodnego, w przebiegu chorób zakaźnych.
Może jednak wystąpić i bez uszkodzenia przytarczyc, a jedynie w następstwie wzmożonej zasadowości krwi, co może się zdarzać lip.
W wskutek nadmiernej wentylacji płuc w histerii, po uporczywych wymiotach lub nadmiernej podaży sody.
Z powodu obniżenia poziomu wapnia w osoczu krwi tężyczka może wystąpić w każdym wieku.
Po obniżeniu się poziomu wapnia w 7,5-7 mg % pobudliwość nerwowo-mięśniowa wzrasta
[podobne: mieso w sloikach pieczone, stek ze strusia, baranina cena za kg ]

Tags: , ,

Szczupak lub sandacz z parmezanem

Szczupak lub sandacz z parmezanem . Przygotować rybę według poprzedniego przepisu. Smażyć otaczając porcje ryby w przesianej mące. Usmażoną rybę układać na półmisku na warstwie parmezanu, posypując po wierzchu pozostałym serem. Wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, aby ryba doszła. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Karmazyn po szwedzku

Karmazyn po szwedzku. Umyte filety skropić lekko sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1 godz. Wykrajać kilka porcji długości ok. 20 cm i szerokości 5 cm. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Potrawy z ryb slodkowodnych

Potrawy z ryb słodkowodnych . Karp w śmietanie 1 kg ryby, 2 cebule, 5 dag masła, pół szklanki śmietany, cytryna, sól, pieprz, pół pęczka naci pietruszki. Karpia umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokrajać na dzwonka. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Aby zapobiec infekcji, warzywa i owoce przeznaczone dla dziecka nalezy dokladnie wymyc i sparzyc wrzaca woda

Aby zapobiec infekcji, warzywa i owoce przeznaczone dla dziecka należy dokładnie wymyć i sparzyć wrzącą wodą. Należy również wygotować lub wyparzyć naczynia i narzędzia używane do przygotowania napojów. Woda przegotowana z cukrem 100 g wody, l plaska łyżeczka cukru Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Podawać między posiłkami. Rumianek Pół szklanki wody, 1 łyżeczka rumianku, cukier Do gotującej się wody wsypać rumianek, przykryć, odstawić na 20 min , do zaparzenia. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Napoje dla starszych dzieci

Napoje dla starszych dzieci . Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym bardzo często zaspokajają pragnienie wodą sodową, oranżadą lub herbatą. Napoje te nie są dla nich odpowiednie zastępować je należy napojami z owoców, warzyw i mleka o wysokiej wartości odżywczej. Kompot z surowych owoców jagodowych. Owoce przebrać, umyć, odsączyć, posypać cukrem i odstawić na 30 min. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Pstrag z wody po wiedensku

Pstrąg z wody po wiedeńsku . Oczyszczone i umyte pstrągi skropić sokiem z cytryny. Do wody gotującej się z dodatkiem cebuli i przypraw włożyć pstrągi i gotować bardzo wolno przez 15- minut. Wyjąć ostrożnie ryby na półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny, polać stopionym masłem. Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sałatą doprawioną oliwą, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Dorsz lub karmazyn z wody

Dorsz lub karmazyn z wody . Filety ułożyć w naczyniu, obłożyć plastrami cebuli, przykryć, umieścić w dolnej części lodówki. Po kilkunastu godzinach, gdy rozmarzną – wyjąć, podzielić na porcje, oprószyć rozkruszonymi przyprawami. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, dodać cebulę, zalać osoloną wodą, gotować ok. 10 min. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym

Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym . Filety umyć i włożyć do zimnej wody zakwaszonej łyżką octu. Po 10 min. wyjąć, odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Read the rest of this entry »

Tags: , ,