Zalety spożywania mięsa

W obecnych czasach coraz większą wagę przykładamy do zdrowego sposoby odzywania się. Wynika
to z większej świadomości ludzi na temat swojego zdrowia i wpływu jedzenie jakie spożywamy na
nasz organizm. Coraz większa grupa ludzi decyduje się także zmienić swój sposób odżywania i
zrezygnować z jedzenia części potraw ze względu na dbanie o swoją figurę. Sama moda na pewnego
rodzaju diety zmienia się także coraz szybciej i w sposób coraz bardziej diametralny. Jeszcze
niedawno szał robiła dieta ściśle wegetariańska bądź nawet wegańska. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Potrawy z wołowiny

Wołowina to mięso, które w Polsce jest niezbyt popularne. Dzieje się tak zarówno z uwagi na wysoką cenę przysmaków z tego mięsa, jak i na afery, które co kilka lat podkopują światowy handel mięsem wołowym. W Polsce bardzo rzadko spotykamy rasy bydła, które dają dobrej jakości mięso. Mięso z krowy mlecznej w zasadzie jest bardzo słabej jakości i nie nadaje się do przyrządzenia steków. Zupełnie inaczej przedstawia się sytuacja w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Japonia czy Brazylia, gdzie mięso wołowe jest jadane równie często, co wieprzowe. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Potrawy z surowego mięsa – tatar oraz carpaccio

Surowe mięso to bardzo ryzykowny produkt spożywczy. Spożywając surowiznę można zarazić się tasiemcem, włośniem, salmonellą lub innymi chorobami bakteryjnymi. Są jednak osoby, które niepomne tych zaleceń ponad wszystko cenią sobie smak tatara.

Tatar powinien być przyrządzany z wołowiny wysokiej jakości, najlepiej z takiej, która jest przeznaczona specjalnie do spożywania na surowo. Nie wolno spożywać takiego mięsa po dacie terminu ważności. Podstawowy przepis na tatara to mięso wołowe – koniecznie siekane lub skrobane, żółtka, przyprawy. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Mięso – jak rozpoznać świeże wyroby

Mięso to dziwny produkt spożywczy. Bez przyprawienia jest niemal idealnie bez smaku, po posoleniu staje się prawdziwym przysmakiem. Zastanówmy się, w jaki sposób można wybrać dobry kawałek mięsa w sklepie, po to, by cieszyć się pysznym obiadem.

Mięso ma to do siebie, że bardzo szybko się psuje. Mięso można często kupić w wyprzedaży, jednak pamiętajmy, że tanie mięso często dużo kosztuje – czyli że można się zatruć. Szczególnie ważne jest obejrzenie mięsa przed dokonaniem zakupu. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przysmaki z mięsa mielonego

Potrawy z mięsa mielonego – niezależnie czy jest to wieprzowina czy wołowina, stawiane są przez gospodynie domowe nieco niżej, niż pieczeń z całego kawałka mięsa. Dzieje się tak, ponieważ mięso mielone jest o wiele tańsze niż niemielone kawałki, a jeśli sprzedawca jest nieuczciwy, to zachodzi prawdopodobieństwo, że mięso będzie niskiej jakości. Kupując mięso mielone, tak naprawdę nie mamy pewności, jakie kawałki składają się na jego zawartość. Najgorsze jest mięso mielone kupowane w supermarketach. W jego przypadku aż strach czytać informacje o zawartości. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Wigilijny karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie to słynne, staropolskie danie wigilijne. Potrawa nie należy do najtańszych, a przyrządzenie karpia wymaga sporo zachodu, lecz Boże Narodzenie jest tylko raz w roku 🙂

Składniki:
ok 1 kg karpia
1 cytryna
1/2 l wywaru z 1 Średniego pokrajanego w paseczki selera, dużej cebuli
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
kilka ziarenek pieprzu, 1/5 łyżeczki zmielonego imbiru
szklanka ciemnego piwa
2—3 kostki cukru
łyżka powideł ze śliwek
5 dkg ususzonego i utartego piernika (upieczonego na miodzie)
5 dkg obranych i posiekanych migdałów
5 dkg rodzynek
czubata łyżkę masła

Karpia zabić, krew zebrać do filiżanki, do której uprzednio wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Po oczyszczeniu rybę pokroić poprzecznie na porcje i po nasoleniu pozostawić w chłodnym miejscu na 20 minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Rybę włożyć do płaskiego rondla i zalać wywarem warzywnym i winem, dodać kawałek cieniutko obranej skórki cytrynowej, pieprz, imbir i sok z 1/2 cytryny. Ugotowaną rybę przełożyć ostrożnie na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Dodatki do mięs wielkanocnych

Sos do mięs wielkanocnych

3—4 ugotowane na twardo żółtka utrzeć na jednolitą masę z sokiem z 3 cytryn. Masę rozprowadzić 1/4 1 gęstej śmietany. Do sosu dodać pęczek drobno pokrojonego szczypiorku, czubatą łyżeczkę startej na drobnych oczkach cebuli, odrobinę drobno pokrojonej natki pietruszki oraz 1/2 łyżki świeżo startego chrzanu. Sos posolić do smaku, dodać szczyptę cukru pudru. Na zakończenie dodać do sosu 3 drobno posiekane białka. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Faszerowane prosię pieczone w całości

Pieczone w całości faszerowane prosię pojawiało się dawniej na większości polskich wielkanocnych stołów. Dziś coraz rzadziej spotyka się ten prawdziwie staropolski specjał ponieważ jego przyrządzenie należy do bardzo kosztownych.

Najsmaczniejsze mięso mają prosięta 5—6 tygodniowe. Prosię po zabiciu należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie ogolić ze szczeciny. Dla pewności ogolone prosię można opalić nad płomieniem spirytusowym. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Zrazy na różne sposoby

Zrazy są najpopularniejszym daniem kuchni staropolskiej. Przyrządzano je już w XIV wieku. Cieszyły się ogromną popularnością, a sam Król Władysław Jagiełło zaliczał je do swych ulubionych potraw. Popularność zrazów przetrwała do dziś.

Zrazy przyrządza się z mięsa wołowego, najwykwintniejsze z polędwicy wołowej. Zdarzają się też z baraniny i cielęciny, ale klasyczne zrazy robi się z mięsa wołowego. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kopytka z ziemniaków

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jako
40 dkg mąki
sól
masło lub słonina ze skwarkami
cebula

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sitko lub przepuścić przez maszynkę. Do ochłodzonej masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę i sól do smaku. Wymieszać, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 3—4 części, uformować wałeczki o grubości palca i pokroić je ukośnie na małe kluski szerokości ok. 3 cm. Ugotować w dużej ilości posolonej, wrzącej wody. Read the rest of this entry »

Tags: , ,