Mięso z kurczaka – nie zawsze dobry pomysł na obiad

Jeśli jadłeś kiedyś mięso z „prawdziwego” kurczaka, z pewnością będziesz miał porównanie smaku do tego, co jest nam serwowane w supermarketach. Wiejska kura może swobodnie chadzać po ziemi, jeść to, na co ma ochotę. Jej mięso jest smaczne, mimo że mięśnie są o wiele mniejsze niż u odmian hodowanych na masową skalę. Można powiedzieć, że mięso kury hodowanej w domu jest podobne do dziczyzny. Kurze fermy to zwierzęta stłoczone jedno na drugim, które nigdy nie wychodzą na dwór. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kotlety mielone – tradycyjne polskie danie

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Może dziwić fakt, że w jednym domu smakują one wyśmienicie, a u innej gospodyni są suche, twarde i nasączone tłuszczem. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić to danie z mięsa mielonego. Liczy się odpowiednie dobranie składników oraz smażenie, w taki sposób by mięso nie stało się tłuste. Gospodyni, która działając w dobrej wierze, wybierze mięso z szynki, będzie mogła ugotować jedynie suche i niesmaczne kotlety. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kotlet schabowy – narodowe danie Polaków

Trudno znaleźć bardziej polskie danie od kotleta schabowego. W niemal każdym domu w niedziele na stole musi się pojawić tradycyjny schabowy oraz surówka z kapusty, a na zupę rosół. Czy schabowy w tradycyjnej formie to zdrowe danie? Czy naprawdę zachwyca walorami smakowymi? Schabowy, w zależności od sposobu przygotowania różni się zarówno smakiem, jak i kalorycznością. Największym grzechem podczas smażenia schabowego jest wrzucenie go na zimny tłuszcz i długie smażenie na małym ogniu. Wtedy robi się niezdrowy, nabiera tłuszczu jak gąbka. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Stek ze strusia – sposób na nietypowy obiad

Osoba mająca już dość mięsa wieprzowego, wołowego czy kurczaka, może postawić na całkiem nowy rodzaj mięsa, dopiero podbijającego nasze rynki. Chodzi mianowicie o bardzo zdrowie mięso ze strusia. Pomału zaczyna się ono pojawiać na sklepowych półkach, chociaż najpewniejszą metodą zakupu jest dokonanie transakcji przez internet. Strusie są hodowane zarówno na fermach, jak i gospodarstwach agroturystycznych. Struś dostarcza stosunkowo niedużo mięsa – w porównaniu do ptaków, które mają w pełni wykształcone skrzydła jest go niewiele. Read the rest of this entry »

Tags: , ,