Dlaczego warto jeść rybie mięso

Ryby to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, niestety Polacy nie przodują, jeśli chodzi o ich spożywanie. Jeśli już jemy rybie mięso, to jest to albo tłusty smażony karp na święta, albo tuńczyk z puszki. Bardzo rzadko przygotowujemy ryby w inny sposób niż smażenie. Najbardziej wartościowe jest mięso ryb tłustych, które zawiera dużo kwasów omega trzy. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Read the rest of this entry »

Tags: , , ,

Kapusta z grzybami i krokietami

Kapusta z grzybami jest przykładem tradycyjnej kuchni polskiej, dzięki krokietom staje się oryginalne. Jest to danie bardzo sycące i raczej ciężkostrawne, rzadko pojawia się dziś na stołach wigilijnych. Ale spróbować warto, gdyż jest ono bardzo smaczne.

Składniki na kapustę z grzybami:
1 kg kiszonej kapusty (jeśli bardzo kwaśna, przepłukać pod bieżącą wodą)
2 szklanki wody
5—8 dkg suszonych grzybów
zasmażka: 2 łyżki masła i 1 łyżka mąki
spora cebula

Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. Read the rest of this entry »

Tags: , , ,

Sandacz z wody

Sandacz z wody jest kolejną staropolską tradycyjną potrawą wigilijną.

Składniki:
ok. 1 kg sandacza
wywar z jarzyn (bez kapusty), cebuli, kilku ziarnek czarnego pieprzu i malutkiego kawałeczka listka laurowego
5 dkg masła
3 drobno posiekane jaja na twardo
łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
1/2 cytryny

Sandacza oskrobać, oczyścić i posolić. Przygotować wywar. Po ostudzeniu zalać nim rybę, tak aby ją całkowicie przykrył. Całość zagotować i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować ok. Read the rest of this entry »

Tags: , , ,

Szczupak na zimno

Szczupak na zimno to danie, które godnie reprezentuje tradycje kuchni staropolskiej, która w tym wypadku oparta została na doświadczeniach kuchni żydowskiej,słynącej z doskonałego przyrządzania ryb. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Składniki:
szczupak o wadze ok. 1 kg
25 dkg drobno posiekanej cebuli
2 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki cukru
łyżka utartego chrzanu
1 surowe białko
wywar z jarzyn z dodatkiem 6 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz odpadków ze szczupaka (głowa, ości, ogon, płetwy)
4 spore pokrojone na cienkie talarki cebule
kawałek listka laurowego
sól do smaku.

Szczupaka dokładnie oczyścić, a następnie pokroić w poprzek na porcje szerokości ok. 1 1/2 cm. Read the rest of this entry »

Tags: , , ,