Dlaczego warto jeść rybie mięso

Ryby to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, niestety Polacy nie przodują, jeśli chodzi o ich spożywanie. Jeśli już jemy rybie mięso, to jest to albo tłusty smażony karp na święta, albo tuńczyk z puszki. Bardzo rzadko przygotowujemy ryby w inny sposób niż smażenie. Najbardziej wartościowe jest mięso ryb tłustych, które zawiera dużo kwasów omega trzy. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki kwasom omega trzy można poprawić zarówno stan naczyń krwionośnych, jak i serca. Ryby to pożywienie, które warto podawać jak najczęściej na naszych stołach, nie tylko z uwagi na działanie zdrowotne, ale i smakowe. Najlepiej sprawdzają się ryby w postaci pieczonej bez dodatku tłuszczu, w folii aluminiowej. Dzięki temu nie będziemy przyjmowali dodatkowo niezdrowych kwasów nasyconych. Mięso ryb różni się w zależności od gatunku, zarówno smakiem, jak i ilością ości oraz konsystencją. Mięso ryb, które nie zawiera tłuszczu, można spożywać na surowo. Do takich gatunków należą między innymi śledzie. W sklepach można spotkać setki gatunków wędzonych, które różnią się przede wszystkim ceną. Makrela będzie jedną z najtańszych ryb, natomiast wędzony łosoś jest bardzo drogi. Ryby wędzone sprawdzają się w sałatkach. Mięso suszone jest specjalnością krajów skandynawskich. Można kupić między innymi islandzki przysmak, czyli suszonego dorsza. W Rosji natomiast przysmakiem są suszone ryby słodkowodne – takie jak płocie, leszcze czy krąpie. Mają bardzo dużo ości i są twarde, jednak wyśmienicie nadają się jako dodatek do piwa.

Nie warto kupować ryb, które są hodowane w złych warunkach – takich jak panga. Ekolodzy uważają, że te ryby hodowane są w podobny sposób jak kurczaki na fermach drobiu. W celu uzyskania dużej ilości mięsa ryby karmione są hormonami oraz paszami kiepskiej jakości. Również przy zakupach ryby morskiej, uważaj na to, jaka jest zawartość metali ciężkich. Najwięcej rtęci jest w mięsie ryb drapieżnych, takich jak tuńczyk. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Kapusta z grzybami i krokietami

Kapusta z grzybami jest przykładem tradycyjnej kuchni polskiej, dzięki krokietom staje się oryginalne. Jest to danie bardzo sycące i raczej ciężkostrawne, rzadko pojawia się dziś na stołach wigilijnych. Ale spróbować warto, gdyż jest ono bardzo smaczne.

Składniki na kapustę z grzybami:
1 kg kiszonej kapusty (jeśli bardzo kwaśna, przepłukać pod bieżącą wodą)
2 szklanki wody
5—8 dkg suszonych grzybów
zasmażka: 2 łyżki masła i 1 łyżka mąki
spora cebula

Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne]
Kapustę podprawić zasmażką, dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę. Całość posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Składniki na rokiety:
30 dkg ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 całe jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki
bułka tarta
jajko do zapanierowania

Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc na miazgę. Dodać orzechy, jajko, bułkę tartą oraz pietruszkę. Posolić do smaku i ręką wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe krokiety, zapanierować je w jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle. Gorącymi krokietami obłożyć kapustę i można podawać.

Tags: , , ,