Mięso z kurczaka – nie zawsze dobry pomysł na obiad

Jeśli jadłeś kiedyś mięso z „prawdziwego” kurczaka, z pewnością będziesz miał porównanie smaku do tego, co jest nam serwowane w supermarketach. Wiejska kura może swobodnie chadzać po ziemi, jeść to, na co ma ochotę. Jej mięso jest smaczne, mimo że mięśnie są o wiele mniejsze niż u odmian hodowanych na masową skalę. Można powiedzieć, że mięso kury hodowanej w domu jest podobne do dziczyzny. Kurze fermy to zwierzęta stłoczone jedno na drugim, które nigdy nie wychodzą na dwór. Z tego powodu warto odwiedzać targi – lub rodzinę na wsi i raz na jakiś czas kupić kurczaka, który być może nie prezentuje się imponująco, ale świetnie smakuje. Osoba mieszkająca w mieście i przyzwyczajona do kurczaka z tacki może początkowo być nastawiona zarówno do wyglądu, jak i smaku takiego przysmaku. Obawy odejdą po pierwszym spróbowaniu mięsa, które smakuje zupełnie inaczej. Na co zwracać uwagę kupując kurczaka? Przede wszystkim liczy się sposób jego chowu. Inaczej będzie smakował kurczak trzymany na wolności, a inaczej ten, który nigdy nie widział nieba. Na wsi w małych gospodarstwach najczęściej kurczaki chodzą sobie na piechotę, co zapewnia bardzo dobrą jakość mięsa oraz jaj. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Dla osób, które mieszkają w domu z działką, świetnym pomysłem może być trzymanie kurczaków. Początkowo ten pomysł wielu osobom wydaje się niedorzeczny, jednak tak naprawdę na każdej działce można wydzielić teren dla kilku kur, który będzie odgradzał je od reszty podwórka. Następnie należy zakupić kilka kur i kogutów z wiejskiej hodowli i czekać na to, aż urosną. W okresie od wiosny do jesieni kury są praktycznie bezproblemowe – można je dokarmiać paszą wtedy, gdy zjedzą już całą trawę na podwórku. Dzięki takiej małej hodowli będziemy mogli mieć dostęp do jajek najwyższej jakości – które są o wiele smaczniejsze, niż te, które można gdziekolwiek kupić. Drugi plus to oczywiście możliwość przygotowania doskonałego, wiejskiego rosołu na „swojskim” kurczaku – najsmaczniejszej z zup. [więcej w: oliwka dla dzieci johnsons baby, najlepsze tusze do rzęs, producent swetrów ]

Tags: , ,

Kotlety mielone – tradycyjne polskie danie

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Może dziwić fakt, że w jednym domu smakują one wyśmienicie, a u innej gospodyni są suche, twarde i nasączone tłuszczem. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić to danie z mięsa mielonego. Liczy się odpowiednie dobranie składników oraz smażenie, w taki sposób by mięso nie stało się tłuste. Gospodyni, która działając w dobrej wierze, wybierze mięso z szynki, będzie mogła ugotować jedynie suche i niesmaczne kotlety. Potrzebują one sporo tłuszczu wewnątrz. Bardzo dobrze sprawdza się łopatka albo mięso z karkówki. Zachodzi teraz problem – gdzie najlepiej kupić mięso mielone. Najlepiej smakuje to od rolnika – jednak cena za taki kawałek mięsa mielonego potrafi być bardzo wysoki. Jeśli nie masz rodziny na wsi, najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do sklepu mięsnego i poproszenie o zmielenie ładnego, dość tłustego kawałka mięsa. (maszyny pakujące,pieczarkarnia) Dzięki temu będziesz wiedział, co jesz. Małe sklepy, które sprowadzają mięso bezpośrednio z niewielkich masarni, zwykle dbają o jakość towaru bardziej niż supermarkety. Zdarzają się jednak stoiska mięsne, gdzie można zakupić mięso w jednym kawałku o bardzo wysokiej jakości. Zakup kawałka mięsa pozwala ci na dokładne obejrzenie tego, z czego będziesz robić swoje kotlety. Mięso w ladach przechowywane jest w temperaturze chłodniczej, nie jest zamrażane, przez co smakuje lepiej. Najgorszym rozwiązaniem jest zakupienie mięsa mielonego w opakowaniu. Wtedy zarówno nie wiesz, jaki kawałek mięsa ci się trafił, ani nie masz pewności co do jego jakości. Spośród mięsa mielonego najlepiej się sprawdza to, które jest pakowane bezpośrednio z maszynki na tackę – widać jeszcze ślady po oczkach w sicie maszynki. Wtedy prawdopodobnie mięso jest wyższej jakości. Jeśli na tacce jest opisany skład mówiący o tym, że mięso zawiera dodatek drobiu, warto zastanowić się nad jego zakupem. Mięso mechanicznie pozyskiwane z kurcząt jest bardzo niskiej jakości i źle smakuje. [więcej w: oliwka dla dzieci johnsons baby, najlepsze tusze do rzęs, producent swetrów ]

Tags: , ,