Zalety spożywania mięsa

W obecnych czasach coraz większą wagę przykładamy do zdrowego sposoby odzywania się. Wynika
to z większej świadomości ludzi na temat swojego zdrowia i wpływu jedzenie jakie spożywamy na
nasz organizm. Coraz większa grupa ludzi decyduje się także zmienić swój sposób odżywania i
zrezygnować z jedzenia części potraw ze względu na dbanie o swoją figurę. Sama moda na pewnego
rodzaju diety zmienia się także coraz szybciej i w sposób coraz bardziej diametralny. Jeszcze
niedawno szał robiła dieta ściśle wegetariańska bądź nawet wegańska. Coraz więcej ludzi
nawoływało, aby w swojej diecie wykluczyć zupełnie spożywanie mięsa. W chwili obecnej od takiego
poglądu zaczyna się już odchodzić. W tym artykule chciałabym pokazać, że mięso jest niezbędnym
składnikiem diety człowieka i trudno zastąpić jego walory odżywcze innymi składnikami diety.
Podstawowym składnikiem jaki dostarcza nam spożywanie mięsa jest białko. Żadna roślina nie
zawiera jego takiej ilości jak mięso, a także przede wszystkim mięso zawiera najłatwiej dla człowieka
przyswajalną formę białka. Jest to niezbędny dla człowieka materiał budulcowy z czego nasz
organizm produkuje swoje własne białka. Żelazo jest kolejnym bardzo ważnym czynnikiem
skłaniającym nas do spożywania mięsa. Jego największa ilość znajduje się w mięsie wołowym i
cielęcym. Najwięcej mięsa zawierającego duże ilości żelaza jeść powinny dzieci w okresie rozwoju,
kobiety w ciąży, a także kobiety podczas miesiączki. Do kolejnego bardzo ważnego składnika mięsa
zaliczyć można cynk. Największą jego ilość znaleźć możemy w mięsie wołowym, a także wszelkiego
rodzaju rybach. Najważniejszymi jednak składnikami mięsa, które trudno przejąć z innych potraw są
witaminy z grupy B. Witamina B1 zawarta w największej ilości w mięsie wieprzowym odpowiedzialna
jest za prawidłową przemianę węglowodanów oraz prawidłową pracę układu nerwowego.
Zapotrzebowanie na nią wzrasta wraz ze spożywaniem alkoholu, kawy czy paleniem papierosów.
Witamina B2 w największej ilości znajdująca się w mięsie cielęcym odpowiada także za układ
nerwowy. Witamina PP, której najwięcej zawiera mięso z piersi z kurczaka odpowiedzialna jest za
prawidłowe funkcjonowanie mózgu, także układu nerwowego, a także za tworzenie przez organizm
niektórych hormonów. Witamina B12 natomiast jest niezbędna w procesie tworzenia i wzrostu
wszystkich komórek organizmu człowieka. Wraz z kwasem foliowym uczestniczy w procesie
tworzenia DNA oraz przemianie węglowodanowej i tłuszczowej. Także podsumowując korzyści jakie
niesie za sobą spożywanie mięsa warto urozmaicić o nie swoją codzienną dietę. [więcej w: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe ]

Tags: , ,

Potrawy z wołowiny

Wołowina to mięso, które w Polsce jest niezbyt popularne. Dzieje się tak zarówno z uwagi na wysoką cenę przysmaków z tego mięsa, jak i na afery, które co kilka lat podkopują światowy handel mięsem wołowym. W Polsce bardzo rzadko spotykamy rasy bydła, które dają dobrej jakości mięso. Mięso z krowy mlecznej w zasadzie jest bardzo słabej jakości i nie nadaje się do przyrządzenia steków. Zupełnie inaczej przedstawia się sytuacja w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Japonia czy Brazylia, gdzie mięso wołowe jest jadane równie często, co wieprzowe. Jeśli już znajdziemy na naszych sklepowych półkach wołowinę, która nadaje się na delikatne potrawy, zachodzi duże prawdopodobieństwo, że będzie to mięso z USA, w cenie ponad 60 złotych za kilogram. Najpopularniejszym daniem z mięsa wołowego jest stek – czyli kawał mięsa smażony bardzo krótko na dużym ogniu. Do niedawna Polacy mogli je podziwiać tylko i wyłącznie na filmach. Stek nie wymaga przyprawiania innymi przyprawami oprócz soli i pieprzu. Wszelkiego rodzaju sosy zakłócają jego naturalny smak. Pamiętaj, że jeśli w restauracji mięso jest bardzo mocno doprawione, świadczy to o tym, że za długo leży w lodówce. Dobry stek potrafi kosztować bardzo dużo. Jest bardzo miękki i można go przyrządzić z kilku różnych kawałków tuszy wołowej. Najdroższym stekiem jest ten, przyrządzany z wołowiny Kobe. Ma ona szczególny przerost tkanki tłuszczowej, przypominający marmurek, przez co doskonale się smaży i świetnie smakuje. [więcej w: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe ]

Hamburger to potrawa, która w Polsce jest znana głównie z barów szybkiej obsługi jednej z amerykańskich sieci. Występuje w wielu odmianach, na przykład z serem czy z warzywami. Najzdrowsze hamburgery to te, które samodzielnie wykonamy w domu z mięsa wołowego najwyższej jakości. Najlepiej je pociąć drobno nożem, nie mielić. Smażymy je na bardzo gorącym tłuszczu lub jeszcze lepiej, grillujemy. Hamburgery podajemy w bułkach, razem z sałatką pomidorowo-ogórkową. Zrobione w domu będą o wiele zdrowsze niż te, z restauracji.

Tags: , ,