Niedobór witaminy K

dikumarol) lub witaminy K w jelitach (np.
sulfonamidy).
Dopóki poziom protrombiny wynosi około 20 % poziomu normalnego, dopóty krwawienie nie występuje.
Natomiast dalsze obniżenie się tego poziomu szybko prowadzi do krwawień.
Tłumaczy to nam, dlaczego chory na żółtaczkę mechaniczną w jakiś czas po zabiegu operacyjnym zaczyna nieraz gwałtownie krwawić, chociaż w czasie operacji krwawienie było niewielkie.
Niedobór witaminy K można ocenić określając tzw.
“czas protrombiny” metodą podaną przez Quicka.
W warunkach normalnych czas ten obliczony tą metodą nie powinien przekraczać 12-15 sekund.
Wskazania do podawania witaminy K możemy podzielić na: 1) przypadki, w których czas protrombiny jest normalny, ale należy się spodziewać niedoboru witaminy K jeszcze nieuchwytnego za pomocą dość niedokładnej bądź, co bądź metody; 2) przypadki, w których czas protrombiny jest przedłużony, ale nie ma krwawienia; 3) przypadki z przedłużonym czasem protrombinowym i z krwawieniami.
W pierwszym przypadku (schorzenia wątroby, stany żółtaczkowe, przetoka żółciowa, schorzenia żołądkowo-jelitowe) leczenie jest zapobiegawcze i podajemy wówczas 1-2 mg witaminy K dziennie przez 3-5 dni domięśniowo lub doustnie z kilku ml żółci zwierzęcej; jeżeli czas protrombiny wynosi 45-50 sekund, należy obawiać się krwawień i stosować przez kilka, dni 2 mg witaminy K domięśniowo.
W grupie trzeciej podwyższamy dawkę do 4 mg domięśniowo.
Duże znaczenie ma też podawanie witaminy K w położnictwie i w pediatrii.
Zastosowanie witaminy K przed porodem zmniejszą skłonność do krwotoków pooperacyjnych u matki oraz do krwotoków wewnątrzczaszkowych u noworodków.
Noworodek ma mało witaminy K, gdyż witamina ta stosunkowo trudno przechodzi przez łożysko.
Jak podano wyżej, w pierwszym okresie po urodzeniu poziom protrombiny w krwi noworodka jest niski, dlatego też domięśniowe wstrzyknięcie 1-2 mg witaminy K noworodkowi powinno być ogólnie stosowane.
Pozwala to dziecku przebyć okres krytyczny, zmniejsza skłonność do krwawień pępkowych, skórnych i z błon śluzowych.
Podawanie doustne przetworów witaminy K jest skuteczniejsze, jeśli równocześnie podajemy żółć.
W ostatnim tygodniu ciąży zaleca się kobiecie 3-krotnie 1 mg witaminy K doustnie lub domięśniowo 1-2 mg na początku porodu i dziecku bezpośrednio po urodzeniu domięśniowo 0,10 mg.
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE ZESPÓŁ WITAMINY B Historia kompleksu witaminy B łączy się ściśle z odkryciem witaminy B, z badaniami Eiikmana, Funka, Jansena i Donatha, Windausa, Williamsa.
Dawniej przypuszczano, że witamina B jest ciałem fednolitym i skierowanym przeciwko beri-beri
[więcej w: przepisy kulinarne, szyny prądowe, kabiny toaletowe ]

Tags: , ,

Najsilniejsze działanie biologiczne ma alfa-tokoferol, który oficjalnie nazywamy witaminą E

Najsilniejsze działanie biologiczne ma alfa-tokoferol, który oficjalnie nazywamy witaminą E.
Witamina E gromadzi się w ustroju głównie w tych narządach, które mają związek z czynnościami rozrodczymi (łożysko, przedni płat przysadki).
Alfa-tokoferol Tokoferole spotykamy w sałacie, ziarnach pszenicy, w zielonych jarzynach, w mleku, w wątrobie i mięśniach wołu, w jęczmieniu.
Brak witaminy E u samców (np.
szczurów) powoduje zmiany w kanalikach nasiennych czynnik spermatogenezy.
U samic zapłodnienie następuje normalnie, ale dochodzi do zwyrodnienia kosmków łożyska i do śmierci płodu.
Witamina E potrzebna jest dla szczurów, myszy i kur.
Pszczoła tylko wówczas może przekształcić się w królową, jeśli w pokarmie otrzymuje witaminę E.
Doniesienia o wpływie witaminy E na płodność u ludzi są sporne, większość jednak autorów zaleca podawanie tych związków, zwłaszcza w przypadkach tzw.
“poronień nawykowych”.
Stwierdzono, że alfa-tokoferol przeciwdziała utlenianiu witaminy A i karo-tenoidów.
Być może tę samą zdolność ochronną mają tokoferole w stosunku do hormonów płciowych.
Trzeba przyznać, że nasze wiadomości o roli biologicznej tokoferolów nie są jeszcze pełne.
Ciekawe są próby leczenia rozmaitych chorób mięśni za pomocą inozytolu i tokoferolu.
Doniesiono o zachęcających wynikach leczenia myotonia atrophica, sclerosis lateralis amyotrophica.
Shute leczył witaminą E zaburzenia sercowo-naczyniowe.
Badacz ten uważa, że witamina E zmniejsza przepuszczalność i rozszerza naczynia włosowate oraz zmniejsza skłonność do zakrzepów.
Niektórzy autorzy twierdzą, że zbyt mały poziom witaminy E w naszym pożywieniu jest jedną z przyczyn zwiększenia się częstości przypadków dusznicy bolesnej.
WITAMINA F Evans (1928) i Oncken (1933) określili w ten sposób mieszaninę wyższych kwasów tłuszczowych nienasyconych, których brak powoduje u szczurów zmiany skórne.
Są to kwasy linolowy, linolenowy i arachidonowy.
Kwas linolowy jest kwasem 18 węglowym nienasyconym, posiadającym 2 podwójne wiązania, kwas linclenowy zawiera również 18 węgli, ale ma 3 podwójne wiązania, kwas arachidonowy 24 węgli i 4 podwójne wiązania.
Dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera mleko kobiece (w przeciwieństwie do mleka krowiego).
Kwasy te mają działać leczniczo w wyprysku.
Związków tych nie zaliczamy obecnie do witamin.
WITAMINA K W roku 1929 Henryk Dam i jego współpracownicy na Uniwersytecie w Kopenhadze w czasie badań nad sterolajni spostrzegli, że objawy krwotoczne podobne do gnilca występowały u kurcząt pozostających na specjalnej beztłuszczowej diecie
[podobne: Restauracja Bytom, przepisy kulinarne, Fordanserki ]

Tags: , ,

Zalety spożywania mięsa

W obecnych czasach coraz większą wagę przykładamy do zdrowego sposoby odzywania się. Wynika
to z większej świadomości ludzi na temat swojego zdrowia i wpływu jedzenie jakie spożywamy na
nasz organizm. Coraz większa grupa ludzi decyduje się także zmienić swój sposób odżywania i
zrezygnować z jedzenia części potraw ze względu na dbanie o swoją figurę. Sama moda na pewnego
rodzaju diety zmienia się także coraz szybciej i w sposób coraz bardziej diametralny. Jeszcze
niedawno szał robiła dieta ściśle wegetariańska bądź nawet wegańska. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Potrawy z wołowiny

Wołowina to mięso, które w Polsce jest niezbyt popularne. Dzieje się tak zarówno z uwagi na wysoką cenę przysmaków z tego mięsa, jak i na afery, które co kilka lat podkopują światowy handel mięsem wołowym. W Polsce bardzo rzadko spotykamy rasy bydła, które dają dobrej jakości mięso. Mięso z krowy mlecznej w zasadzie jest bardzo słabej jakości i nie nadaje się do przyrządzenia steków. Zupełnie inaczej przedstawia się sytuacja w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Japonia czy Brazylia, gdzie mięso wołowe jest jadane równie często, co wieprzowe. Read the rest of this entry »

Tags: , ,