Przepis na kaczkę

Do naszego przepisu kaczka powinna być mięsista, gdyż tłuste i tuczone w tej wersji nie nadają się.

Składniki:
kaczka
6 dkg masła
łyżeczka cukru
łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu

Marynata:
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok i kawałeczek skórki z dużej cytryny
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca
3 goździki
kawałeczek imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, 1/2 pietruszki, 1/4 selera
1 pokrojona na talarki cebula
1 listek laurowy
1 szklanka wody

Jarzyny i cebulę zalać wrzącą wodą, gotować 50 minut, dodać korzenne przyprawy, wino, sok z cytryny i mały kawałeczek skórki cytrynowej.
Raz jeszcze krótko zagotować.
Po ostudzeniu marynatą zalać kaczkę. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Starsze okazy marynujemy 3 dni, młodsze tylko dwa. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na pieczeń wołową

Pieczeń wołowa smakuje znakomicie na gorąco i na zimno. Idealne połączenie daje z sosem tatarskim lub ketchupem.

Składniki:
1—1 1/2 kg mięsa wołowego
słonina
czerwona zmielona papryka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka pszennej mąki

Marynata:
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, pietruszki, 1/2 Średniego selera, małego listka laurowego
10 ziarn pieprzu i ziela angielskiego
szczypta suszonych listków tymianku
10 (lekko zgniecionych) suszonych jagód jałowca
2 pokrojone w talarki cebule
sok z 1 1/2 cytryny i 4 łyżek wody
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Wszystkie składniki krótko zagotować.

Mięso ułożone w porcelanowej misce lub kamionkowym garnku zalać marynatą, naczynie wstawić w chłodne miejsce i od czasu do czasu obracać, aby równomiernie skruszało.
Po dwóch dniach mięso wyjąć z marynaty i natrzeć solą, naszpikować słoniną, oprószyć papryką i włożyć do brytfanki na silnie rozgrzany smalec. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Gdy mięso się przyrumieni, dodać jarzyny i korzenie z marynaty, a brytfankę postawić przykrytą w piekarniku.
Pieczeń od czasu do czasu polewać na przemian łyżką wody, łyżką marynaty, „własnym sosem”.
Miękką pieczeń zalać śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Przepis na pieczeń wieprzową

Pieczeń wieprzowa dokładnie przyrządzona może udawać pieczeń z dzika. Starannie przyrządzona jest nawet bardziej krucha i soczysta.

Składniki:
1 1/2 kg chudej wieprzowiny
6 dkg smalcu
3 cebule
1 łyżka marmolady głogowej
rosół

Marynata
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 duża cytryna
20 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 goździków
1 listek laurowego
Wszystkie składniki zagotować.

Przygotowanie:
Mięso obłożyć 2 cebulami pokrajanymi w talarki.
Wieprzowinę zalać wrzącą marynatą, mięso powinno się marynować 4 dni, w chłodnym miejscu. Mięso należy dwa razy dziennie obracać. Read the rest of this entry »

Tags: , ,

Kotleciki grzybowe

Składniki:
5 dkg grzybów suszonych
2 bułki (12 dkg/ 1 szt)
masło
cebula
2 małe jajka
sól
pieprz

Sos ziemniaczany:
4 dkg masła
3 dkg mąki
cebula
1/2 1 lekkiego rosołu
4 ziarnka ziela angielskiego
malutki kawałeczek listka laurowego.

Grzyby ugotować do miękkości w małej ilości wody i po ochłodzeniu zmielić w maszynce do mięsa wraz z bułkami, namoczonymi w mleku i dobrze odciśniętymi. Dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę, jajka, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ręką z wymienionych składników jednolitą masę i uformować małe, płaskie kotleciki. Kotleciki zapanierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle lub oleju i podać z sosem ziemniaczanym. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Sos ziemniaczany to wykwintny w smaku, łagodny sos. Read the rest of this entry »

Tags: , ,