Wieprzowina

Jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce, a także w Chinach. Jest to mięso ze świni. W krajach
muzułmańskich ze względu na religii, która głosi nieczystość świń jest ono zakazane. Ze względu
na jej popularność występuje wiele rodzajów mięsa wieprzowego. Podzielone są one na klasy.
Klasa I jest to mięso bardzo drobne, uzyskane z półtuszy wieprzowej i jej elementów zasadniczych.
Jest to mięso chude nieścięgniste. Zawartość dopuszczalnego w nim tłuszczu to 4%. Bez tłuszczu
zewnętrznego. Mięso takie jest świeże o jasnoróżowej barwie. Klasa II A jest to także mięso drobne,
uzyskane z półtuszy podczas obróbek termicznych. Jest to natomiast mięso nieznacznie bardziej
tłuste. Jest także bardziej ścięgniste. Dopuszczalny tłuszcz wynosi tu do 35%. Barwa mięśni od
jasnoróżowej do czerwonej. Klasa II B jest to mięso pozyskiwane w taki sam sposób jak dwie

poprzednie klasy. Jest to jednak mięso tłuste, nieznacznie ścięgniste. Dopuszczalny poziom tłuszczu
w tym mięsie wynosi do 50%. Barwa tłuszczu biała: dopuszczalny odcień to także kremowy bądź
jasnoróżowy. Klasa III odróżnia się od poprzednich tym , iż mięso jest stosunkowo chude. Zawartość
tłuszczu do 15 %, jest natomiast przy tym dość ścięgniste. Pozostałe cechy jak w poprzednich
opisywanych klasach. Klasa IV charakteryzuje się tym iż mięso jest tak zwane krwawe. Jest ono także
bardzo ścięgniste z węzłami chłonnymi. Może być zarówno chude jak i tłuste. Zawartość tłuszczu do
36%. Jeśli zaś chodzi o samą zawartość kwasów tłuszczowych to w przypadku wieprzowiny kwasy
nienasycone stanowią około 50% tłuszczów. Kwasy wielonasycone stanowią natomiast do 14%.
Wieprzowina nie jest polecana w dużych ilością ze względy właśnie na zawartość w niej tłuszczu.
Tylko wieprzowina klasy I jest w miarę chuda, a i tak nie jest tak chuda jak drób czy inne rodzaje
mięsa. Nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może prowadzić do otyłości, miażdżycy i innych
chorób związanych z nadmiernym spożywaniem tłuszczy. Jednym z zagrożeń podczas spożywania
wieprzowiny jest także wirusowe zapalenie wątroby potocznie zwane żółtaczką. Zarazić się nią
można właśnie podczas jedzenie nie do końca dosmażonej czy dogotowanej wieprzowiny. Mimo
zagrożeń jakie niesie za sobą spożywanie tego mięsa, jest to jednak wciąż jedno z najpopularniejszych
mięs spożywanych wśród Polaków. Dzieje się tak ze względu na wieloletnie przyzwyczajenie jak i
różnorodność potraw jakie można z niej zrobić. [więcej w: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Baranina

Baranina jest to mięso z owcy bądź barana. Jest to mięso używane w kuchni europejskiej. Najbardziej
popularne natomiast jest na południu Europy. W szczególności na Cyprze. Kiedyś jedno z najbardziej
popularnych mięs na stołach, dziś jej znaczenie w codziennym jadłospisie wyraźnie zmalało. Jest ona
często jedzona przez ludność krajów muzułmańskich ze względu na religię, która zakazuje spożywania
mięsa wieprzowego. Jest ona też dość popularna w rejonach byłego ZSSR: na Kaukazie czy Gruzji ze
względu na tereny górzyste i łatwą hodowlę tych zwierząt. W Polsce jest ona spożywana dość rzadko
z wyjątkiem rejonu Tatr, a w szczególności Zakopanego, gdzie została uznana za produkt regionalny w
szczególności w restauracjach. Staje się ona także coraz częściej spożywana ze względu na wzmożoną
popularność dań fast food w postaci kebabów. Do głównych eksporterów tego mięsa możemy
zaliczyć: Francję, Wielką Brytanię, Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Arabię Saudyjską. Najlepsze
mięso baranie powstaje z niezbyt dojrzałego zwierzęcia. Baran, który przez wiele lat był przeznaczony
do produkcji wełny po uboju nie da dobrego i zdrowego mięsa. Najwięcej walorów smakowych i
wartości odżywczych mają zatem młode jagnięcia i barany. Mięso takie jest bardzo lekkostrawne,
posiada małą zawartość tłuszczy i kaloryczność. Ponadto zachęcające do spożywania baraniny są
także ostatnie badania naukowców, które wykazały, że barany jako jedne z nielicznych zwierząt nie
chorują na nowotwory. Dzieje się tak dlatego, iż mięso to posiada w swoim składzie kwasy orotowe
i linolowe, które eliminują zły cholesterol, a także wspomagają produkcję dobrego. Mięso to ma
też bardzo duże stężenie zbawiennych dla organizmu kwasów tłuszczowych nienasyconych przy
niskiej zawartości nasyconych. Mięso to posiada także bardzo dużą zawartość witamin z grupy B
chroniących przed niedowładem mięśni, anemią czy depresją. Naukowcy odkryli także niedawno
antynowotworowe właściwości jakie posiada mleko owcze. Zatem równie warto jeść samo mięso
owcze jak i pić mleko owiec czy spożywać przetwory mleczne na jego bazie. Coraz bardziej popularne
w Polsce stają się sery owcze. Nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale także bardzo dobry
oryginalny smak. Warto zatem dodać do swojej diety trochę produktów pochodzenia owczego, bądź
urozmaicić swój mięsny jadłospis o dania z baraniny. [więcej w: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, restauracja zamość ]

Tags: , ,