Przepis na kaczkę

Do naszego przepisu kaczka powinna być mięsista, gdyż tłuste i tuczone w tej wersji nie nadają się.

Składniki:
kaczka
6 dkg masła
łyżeczka cukru
łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu

Marynata:
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok i kawałeczek skórki z dużej cytryny
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca
3 goździki
kawałeczek imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, 1/2 pietruszki, 1/4 selera
1 pokrojona na talarki cebula
1 listek laurowy
1 szklanka wody

Jarzyny i cebulę zalać wrzącą wodą, gotować 50 minut, dodać korzenne przyprawy, wino, sok z cytryny i mały kawałeczek skórki cytrynowej.
Raz jeszcze krótko zagotować.
Po ostudzeniu marynatą zalać kaczkę. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Starsze okazy marynujemy 3 dni, młodsze tylko dwa. W czasie marynowania kaczkę od czasu do czasu należy obrać, aby dobrze przeszedł marynatą i skruszał.
Na godzinę przed pieczeniem kaczkę posolić, po czym upiec w brytfance na maśle, polewając w czasie pieczenia „własnym sosem”.
Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanki i podzielić na porcje. [hasła pokrewne: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]
Z sosu zebrać 2—3 łyżki tłuszczu, dodać cukier i mieszając smażyć tłuszcz tak długo, aż cukier lekko się zrumieni.
Dodać łyżkę mąki i po krótkim przesmażeniu brunatną zasmażkę rozprowadzić w 1/2 szklanki rosołu, połączyć z sosem w brytfance i do smaku dodać odpowiednią ilość marynaty wraz z korzeniami i jarzynami. Sos powinien być pikantny.
Po 2 min. gotowania przecedzonym sosem zalać kaczkę, podgrzać potrawę do momentu wrzenia, ułożyć na półmisku polaną sosem i podać do stołu.

Idealnie będą pasować kluski kładzione lub wypieczony na sypko ryż.

Tags: , ,

Przepis na pieczeń wołową

Pieczeń wołowa smakuje znakomicie na gorąco i na zimno. Idealne połączenie daje z sosem tatarskim lub ketchupem.

Składniki:
1—1 1/2 kg mięsa wołowego
słonina
czerwona zmielona papryka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka pszennej mąki

Marynata:
drobno pokrojone jarzyny: 1/2 marchwi, pietruszki, 1/2 Średniego selera, małego listka laurowego
10 ziarn pieprzu i ziela angielskiego
szczypta suszonych listków tymianku
10 (lekko zgniecionych) suszonych jagód jałowca
2 pokrojone w talarki cebule
sok z 1 1/2 cytryny i 4 łyżek wody
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Wszystkie składniki krótko zagotować.

Mięso ułożone w porcelanowej misce lub kamionkowym garnku zalać marynatą, naczynie wstawić w chłodne miejsce i od czasu do czasu obracać, aby równomiernie skruszało.
Po dwóch dniach mięso wyjąć z marynaty i natrzeć solą, naszpikować słoniną, oprószyć papryką i włożyć do brytfanki na silnie rozgrzany smalec. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Gdy mięso się przyrumieni, dodać jarzyny i korzenie z marynaty, a brytfankę postawić przykrytą w piekarniku.
Pieczeń od czasu do czasu polewać na przemian łyżką wody, łyżką marynaty, „własnym sosem”.
Miękką pieczeń zalać śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką. [hasła pokrewne: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]
Sos zagotować, a następnie, na małym ogniu gotować przez 2—3 minuty.

Po ostygnięciu pieczeń pokroić na niezbyt cienkie plastry. Najodpowiedniejszym dodatkiem będą domowe kluski oraz tradycyjne buraczki nie zaprawione Śmietaną.

Podobnie przygotowuje się pieczeń cielęcą, z tą różnicą, że zamiast smalcu używa się masła, a do marynaty nie dodaje się wina.

Tags: , ,