Potrawa z suszonych grzybów

Kuchnia staropolska jest niezwykle bogata w potrawy z suszonych grzybów. W spiżarniach często wisiały dorodnych wianki, z których nie rzadko przyrządzano potrawy przypominające dania z grzybów świeżych. Ich smak doceniano szczególnie w mroźne, zimowe dni.
Potrawa z suszonych grzybów jest dość kosztowna, ale warto ją chociaż raz spróbować.

Składniki:
20 dkg niezbyt wielkich czapeczek suszonych grzybów
5 dkg masła
średnia cebula
2 dkg mąki
1/8 l kwaśniej śmietany
1/2 cytryny
łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

Grzyby umyć zimną wodą i zalać zimnym mlekiem, tak aby były nim całkowicie pokryte. W mleku pozostawić je na noc. Następnego dnia dodać do mleka odrobinę wody, grzyby ugotować do miękkości. Następnie osączone grzyby pokroić na cieniutkie paseczki. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Na patelni rozpuścić masło, usmażyć na złoty kolor drobniutko pokrojoną cebulę. Gdy cebula zrumieni się, dodać mąkę i przesmażyć ją z cebulą, tak aby i mąka lekko się zrumieniła. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, w którym grzyby się gotowały, oraz śmietanę. Dodać pokrojone grzyby, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować potrawę na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. [podobne: mięso z kozy, pemmikan, mięso w słoikach na wyjazd ]
Przed podaniem przyprawić grzyby sokiem wyciśniętym z cytryny oraz pietruszką.
Tak przyrządzone grzyby mogą być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs. Można nimi także nadziewać omlety.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w słoikach na wyjazd mięso z kozy pemmikan