Potrawy z ryb morskich

Potrawy z ryb morskich . Dorsz smażony z ostrym sosem Filety z dorsza umyć w zimnej wodzie, odcisnąć i lekko skropić sokiem z cytryny. Po kilku minutach oprószyć solą, otoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na patelni stopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i zasmażyć bez zrumienienia. Następnie rozprowadzić zasmażkę kilkoma łyżkami zimnej wody, dolać śmietanę i wsypać 1-1,5 łyżki papryki. Sos zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny. Usmażone filety ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać posiekaną nacią pietruszki lub koprem. Flądra smażona sautć Flądry umyć, oczyścić i ponownie dokładnie umyć, skrajać filety. Każdą porcję (1 filet) obłożyć plastrami selera, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok. 1 godz. Jajo roztrzepać z mąką, łyżeczką papryki i z mlekiem. Porcje ryby maczać w przygotowanym cieście i szybko zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu potrzymać rybę pod przykryc iem jeszcze kilka minut na słabym ogniu. Podawać ułożoną na półmisku, obłożoną ziemniakami, z surówką z porów lub cykorii. Pożądany sos np. chrzanowy lub pomidorowy. [więcej w: przepisy na nalewki, hurtownia torebek, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: hurtownia torebek przepisy na nalewki restauracja Wieliczka