Potrawy z ryb slodkowodnych

Potrawy z ryb słodkowodnych . Karp w śmietanie 1 kg ryby, 2 cebule, 5 dag masła, pół szklanki śmietany, cytryna, sól, pieprz, pół pęczka naci pietruszki. Karpia umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokrajać na dzwonka. Każdą porcję lekko posolić, ułożyć w płaskim rondlu, posypać drobno posiekaną cebulą, dodać masło i skropić wodą. Przykryć rondel, dusić bardzo powoli przez 15 min. Następnie wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze przez 5-10 min. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z kluskami i surówką z czerwonej kapusty. Karp po segedyńsku 1 kg ryby, 10 dag tłuszczu 15 dag cebuli 10 dag pietruszki, 15 dag marchwi, 50 dag ziemniaków, 10 dag mąki jajo, 2 ząbki czosnku sól, papryka. Rybę umyć, oskrobać łuski, wypatroszyć odciąć głowę i płetwy, opłukać i rozciąć wzdłuż zdejmując filety i usuwaj c kręgosłup. Filety pokrajać na równe porcje. Warzywa pokrajać w makaronik, zalać wrzącą wodą i poddusić z dodatkiem tłuszczu. Gdy jarzyny zaczynają mięknąć, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki, przygotowaną rybę, dolać wrzącej wody tak, aby pokryła potrawę, doprawić solą i papryką, gotować. Gdy ryba będzie na wpół ugotowana, dodać drobne kluseczki przygotowane z mąki i jaja, dogotować potrawę, doprawiając roztartym czosnkiem. Podawać natychmiast po ugotowaniu. [podobne: restauracja Wieliczka, Restauracja w Olsztynie, przepisy na nalewki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: przepisy na nalewki Restauracja w Olsztynie restauracja Wieliczka