Potrawy z surowego mięsa – tatar oraz carpaccio

Surowe mięso to bardzo ryzykowny produkt spożywczy. Spożywając surowiznę można zarazić się tasiemcem, włośniem, salmonellą lub innymi chorobami bakteryjnymi. Są jednak osoby, które niepomne tych zaleceń ponad wszystko cenią sobie smak tatara.

Tatar powinien być przyrządzany z wołowiny wysokiej jakości, najlepiej z takiej, która jest przeznaczona specjalnie do spożywania na surowo. Nie wolno spożywać takiego mięsa po dacie terminu ważności. Podstawowy przepis na tatara to mięso wołowe – koniecznie siekane lub skrobane, żółtka, przyprawy. Wiele osób zabija jego smak, dodając popularną przyprawę – maggi. Zaskakuje fakt, że mięso tak naprawdę nie ma żadnego smaku. Smak tatara wynika z zastosowanych przypraw, a mięso nadaje mu konsystencję. Mimo to, tatar jest niezmiennym hitem na polskich weselach.

Pamiętajmy o tym, że szczególnie dużo pasożytów znajduje się w mięsie zwierząt żyjących na wolności – czyli w dziczyźnie. Dziczyznę można spożywać dopiero po bardzo dokładnej obróbce termicznej.

Kuchnia światowa nie ma zbyt dużo do powiedzenia, jeśli chodzi o produkty z surowego mięsa. Nie imponuje ono smakiem, a przed upowszechnieniem lodówek nie było w ogóle spożywane. W kuchni włoskiej można spotkać drugi, po befsztyku tatarskim rodzaj dania z mięsa. Carpaccio różni się od tatara tym, że używa się do jego wykonania mięsa pokrojonego w plastry, przy czym nie musi to być wyłącznie wołowina. Carpaccio robi się także z cielęciny oraz tuńczyka lub łososia. Przygotowanie polega na pocięciu zimnego mięsa w bardzo cienkie plasterki, a następnie skropieniu sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Nieodłącznym towarzyszem tej potrawy jest sałata oraz ser. Na czym polega sekret wykonania dobrego carpaccio? Najważniejsze jest wykorzystanie mięsa najwyższej jakości. Bez tego nasza potrawa będzie pozostawała nietknięta. Aby wyeksponować smak mięsa, nie dodawajmy bardzo silnych przypraw – takich jak maggi. Pozostańmy raczej przy ziołach i sałacie. [więcej w: mięso w słoikach, baranina gdzie kupić, mięso z kangura ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina gdzie kupić mięso w słoikach mięso z kangura