Potrawy z wołowiny

Wołowina to mięso, które w Polsce jest niezbyt popularne. Dzieje się tak zarówno z uwagi na wysoką cenę przysmaków z tego mięsa, jak i na afery, które co kilka lat podkopują światowy handel mięsem wołowym. W Polsce bardzo rzadko spotykamy rasy bydła, które dają dobrej jakości mięso. Mięso z krowy mlecznej w zasadzie jest bardzo słabej jakości i nie nadaje się do przyrządzenia steków. Zupełnie inaczej przedstawia się sytuacja w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Japonia czy Brazylia, gdzie mięso wołowe jest jadane równie często, co wieprzowe. Jeśli już znajdziemy na naszych sklepowych półkach wołowinę, która nadaje się na delikatne potrawy, zachodzi duże prawdopodobieństwo, że będzie to mięso z USA, w cenie ponad 60 złotych za kilogram. Najpopularniejszym daniem z mięsa wołowego jest stek – czyli kawał mięsa smażony bardzo krótko na dużym ogniu. Do niedawna Polacy mogli je podziwiać tylko i wyłącznie na filmach. Stek nie wymaga przyprawiania innymi przyprawami oprócz soli i pieprzu. Wszelkiego rodzaju sosy zakłócają jego naturalny smak. Pamiętaj, że jeśli w restauracji mięso jest bardzo mocno doprawione, świadczy to o tym, że za długo leży w lodówce. Dobry stek potrafi kosztować bardzo dużo. Jest bardzo miękki i można go przyrządzić z kilku różnych kawałków tuszy wołowej. Najdroższym stekiem jest ten, przyrządzany z wołowiny Kobe. Ma ona szczególny przerost tkanki tłuszczowej, przypominający marmurek, przez co doskonale się smaży i świetnie smakuje. [więcej w: spreżyny talerzowe, blinatumomab, benfotiamina ]

Hamburger to potrawa, która w Polsce jest znana głównie z barów szybkiej obsługi jednej z amerykańskich sieci. Występuje w wielu odmianach, na przykład z serem czy z warzywami. Najzdrowsze hamburgery to te, które samodzielnie wykonamy w domu z mięsa wołowego najwyższej jakości. Najlepiej je pociąć drobno nożem, nie mielić. Smażymy je na bardzo gorącym tłuszczu lub jeszcze lepiej, grillujemy. Hamburgery podajemy w bułkach, razem z sałatką pomidorowo-ogórkową. Zrobione w domu będą o wiele zdrowsze niż te, z restauracji.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blinatumomab spreżyny talerzowe