Przepis na barszcz wigilijny

Barszcz czerwony jest jedną z najlepszych i najbardziej znanych potraw staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym, obie przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym.

Kwas buraczany:
Ok. 1,5 kg buraków umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym kącie. Po 4 dniach ostrożnie usunąć pianę z powierzchni, i zlać do czystych butelek kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu kwas buraczany przechowywać można kilka miesięcy. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Składniki na barszcz:
jarzyny na wywar: seler, pietruszka, marchew, pory, 1 cebula
4 czerwone buraki
10 ziarenek pieprzu czarnego, 2 ziarnka ziela angielskiego, liścć laurowy
suszone grzyby
sól, cukier
ząbek czosnku

Jarzyny na wywar ugotować z obranymi i pokrojonymi na cienkie plastry czerwonymi burakami, dodać pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. W oddzielnym garnku ugotować w dwóch szklankach wody suszone grzyby. Oba wywary przelać przez sitko i połączyć. Na ok. 1 1/2 1 wywaru dodać 1/2 l kwasu buraczanego. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia. Gdy kolor barszczu nas nie zadowoli doprawić go sokiem z surowego, utartego na miazgę czerwonego buraka. Ostateczny smak barszczu zależy od indywidualnych upodobań. Niezależnie od soli wyrównać smak barszczu odrobiną cukru. Kwaskowatość można wzmocnić kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem cytrynowym. Na kilkanaście minut przed podaniem dodać do barszczu utarty ząbek czosnku. [hasła pokrewne: baranina cena za kg, mieso w sloikach pieczone, objaw erba ]

Tradycyjnym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym, które podaje się oddzielnie.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina cena za kg mieso w sloikach pieczone objaw erba