Przepis na pieczeń wieprzową

Pieczeń wieprzowa dokładnie przyrządzona może udawać pieczeń z dzika. Starannie przyrządzona jest nawet bardziej krucha i soczysta.

Składniki:
1 1/2 kg chudej wieprzowiny
6 dkg smalcu
3 cebule
1 łyżka marmolady głogowej
rosół

Marynata
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 duża cytryna
20 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 goździków
1 listek laurowego
Wszystkie składniki zagotować.

Przygotowanie:
Mięso obłożyć 2 cebulami pokrajanymi w talarki.
Wieprzowinę zalać wrzącą marynatą, mięso powinno się marynować 4 dni, w chłodnym miejscu. Mięso należy dwa razy dziennie obracać. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Po wyjęciu z marynaty mięso natrzeć solą i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Mięso obsmażyć na rumiano w smalcu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do średniej temperatury.
W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać własnym sosem.
W trakcie pieczenia dodać pokrajaną w talarki cebulę. [patrz też: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]
Gdy mięso zmięknie, do sosu w brytfance dodać łyżeczkę mąki i wlać marynatę z mięsa, przecedzoną przez sitko.
Dodać marmoladę i 1 1/2 szklanki rosołu.
Sos powinien gotować sie przez 10 minut.
Po ostygnięciu, mięso pokroić na plastry i polać sosem.

Do wieprzowej pieczeni najlepiej smakuje kasza gryczana lub buraczki zaprawione śmietaną.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)