Przepis na pyszny żurek

Żur jest zupą lekko kwaskowatą i przez to orzeźwiającą. Przygotowuje się ją na zakwaszonej mące żytniej.
Kwas na żur należy przygotować co najmniej 3 dni wcześniej. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu można go przechowywać do dwóch tygodni. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Przepis na kwas do żuru:
2 szklanki razowej mąki żytniej zaparzyć wrzącą wodą. Należy jej użyć tyle, aby uzyskać rzadkie ciasto. Gdy całość ostygnie, dolać litr letniej wody i włożyć do środka skórkę chleba razowego. Wszystko przelać do szklanego słoja, obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na minimum 3 dni.

Przepis na postny żur

Składniki:
1 litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty)
suszone grzyby
1/2 l kwasu do żuru (przepis wyżej)
ząbek czosnku
4 ziemniaki

Wywar z włoszczyzny ugotować z suszonymi grzybami i do gorącego dodać kwas na żur. Nie przecedzać ponieważ zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną, posolić zupę do smaku. Ziemniaki można również podać oddzielnie, na przykład okraszone usmażoną w oleju cebulą. [przypisy: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barista obsługa barmańska pokaz barmański urządzenia gastronomiczne