Przepis na uszka i kruche pierożki do barszczu

Uszka

Składniki na ciasto:
15 dk mąki zagniatamy
1 jajko
szczypta soli

Mąkę zagnieść z jajkiem z dodatkiem szczypty soli. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować cienko i pokroić na małe kwadraty (4×4 cm lub nieco mniejsze). Na każdym kwadracie ułożyć odrobinę farszu, kwadrat złożyć po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną są gotowe. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Składniki na farsz:
grzyby
mała cebula
1 łyżka bułki tartej
1 jako

Ugotować grzyby (wywar pozostawić do barszczu), posiekać bardzo drobno, przesmażyć na maśle z drobniutko posiekaną cebulą, po czym połączyć dokładnie z bułką tartą i surowym jajkiem. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.

Kruche pierożki

Składniki na kruche ciasto:
20 dkg mąki
12 dkg masła
1 małe jajo lub dwa surowe żółtka
łyżka śmietany
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, szybko zagnieść ciasto i odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut. Z dość cienko rozwałkowanego ciasta wyciąć małe kółka, na każde kółko nałożyć nieco farszu grzybowego (jak do uszek) i ze złożonych przez pół kółek uformować zgrabne pierożki, dokładnie zlepiając ich brzegi. Pierożki ułożyć na blasze i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Podawać ciepłe lub odgrzane (w piekarniku). [podobne: restauracje katowice, Fordanserki, barman na wesele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barman na wesele Fordanserki restauracje katowice