Przepisy na grzyby

Przekąska z gorących suszonych grzybów

Niezbyt wielkie czapeczki suszonych grzybów zalać na noc zimnym mlekiem, tyle tylko, by grzyby pokryło. Następnego dnia dodać do mleka odrobinę wody i zagotować grzyby do miękkości. Osączone i ochłodzone czapeczki lekko posolić i popieprzyć, zamoczyć w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Panierowane grzyby usmażyć z obu stron, na maśle, na rumiany kolor. Podawać w patelni, w której się smażyły, ozdobione usmażonymi w maśle gałązkami pietruszki.
Przekąska z gorących suszonych grzybów podawana jest do wytrawnych polskich wódek.

Zupa ze świeżych grzybów

Pół kg świeżych grzybów opłukać w zimnej wodzie i pokroić na cieniutkie plasterki. Oczyszczone i nierobaczywe korzonki drobniutko posiekać. W rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać grzyby, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę i smażyć na niezbyt silnym ogniu, aż cebula i grzyby się zrumienią. Uduszone grzyby zalać wywarem z jarzyn lub lekkim rosołem (1 1/4 1), zagotować i doprawić 1/8 l kwaśnej śmietany. Zupę podgrzać do momentu wrzenia, dosolić do smaku i ewentualnie „zaostrzyć” odrobiną soku cytrynowego. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Do zupy idealnie pasuje kasza perłowa, łazanki lub kluseczki ze zwiniętych w rulon i cienko pokrojanych naleśników. [więcej w: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)