Przetwory owocowo-warzywne

Przetwory owocowo-warzywne . Wspomniano na wstępie, że korzystanie ze świeżych owoców w naszych warunkach klimatycznych jest uzależnione od sezonu. Na rynku znajduje się ostatnio wiele przetworów owocowych i warzywnych, dostarczanych przez przemysł spożywczy. Do przetworów tych należą coraz szerszy asortyment owoców i warzyw mrożonych, wysokowartościowe naturalne soki i nektary owocowe, jak [jabłkowy, truskawkowy, morelowy, jabłkowo-gruszkowy, śliwkowy, pitne soki, jak sok z czarnej porzeczki, naturalny sok winogronowy, nektar z czarnej porzeczki oraz tzw. płynny owoc: jabłkowy, wieloowocowy, leśny. Wyroby te różnią się między sobą konsystencją i sposobem produkcji. Odznaczają się one wysokimi walorami odżywczymi i smakowymi. Płynny owoc pije się zwykle w postaci naturalnej, czasem przyrządza z niego szprycer, łącząc płynny owoc z wodą mineralną lub sodową. Naturalne soki owocowe można pić w tej postaci, w jakiej są w sprzedaży, rozcieńc zać je podobnie, jak płynny owoc, albo przyrządzać z nich napoje bardziej złożone, łącząc różne gatunki, a nawet wzbogacać dodatkami podnoszącymi ich wartość odżywczą i urozmaicającymi smak (mleko, śmietanka, żółtka, przyprawy) itp. Nektary są przecierami owocowymi są znacznie gęściejsze niż soki, a więc wymagają dodatku wody zwykłej, sodowej lub mineralnej, jeżeli mają stanowić napój gaszący pragnienie. Można z nich przyrządzać podobnie zresztą jak z przecierów otrzymywanych sposobem domowym różne atrakcyjne cocktaile z rozmaitymi dodatkami. Dobre efekty smakowe daje łączenie nektarów z lodami śmietankowymi, mlekiem, śmietanką żółtkami, maślanką, a nawet rozrzedzanie ich serwatką, jogurtem lub kefirem. [więcej w: kulinaria, restauracja Wieliczka, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)