Przysmaki z mięsa mielonego

Potrawy z mięsa mielonego – niezależnie czy jest to wieprzowina czy wołowina, stawiane są przez gospodynie domowe nieco niżej, niż pieczeń z całego kawałka mięsa. Dzieje się tak, ponieważ mięso mielone jest o wiele tańsze niż niemielone kawałki, a jeśli sprzedawca jest nieuczciwy, to zachodzi prawdopodobieństwo, że mięso będzie niskiej jakości. Kupując mięso mielone, tak naprawdę nie mamy pewności, jakie kawałki składają się na jego zawartość. Najgorsze jest mięso mielone kupowane w supermarketach. W jego przypadku aż strach czytać informacje o zawartości. Pamiętaj, że mielone kosztujące poniżej 10 złotych za kilogram, musi zawierać „niezidentyfikowane” dodatki, takie jak mięso mechanicznie oddzielane od kości, mączki kostne czy skrobię. Najlepszym materiałem na pieczeń czy kotlety mielone jest mięso, które kupimy w sklepie w kawałku i zmielimy. Większość sklepów mieli mięso na życzenie, ale bardzo popularne są w dalszym ciągu maszynki do mielenia mięsa.

Mięso mielone to tysiące zastosowań kulinarnych. Właściwie większość potraw kuchni polskiej opiera się na tym surowcu. Najpopularniejsze są oczywiście kotlety mielone – o wiele tańsze niż schabowe, a w smaku dorównujące im. Najlepszym dodatkiem do mielonych są oczywiście buraczki zasmażane – a gdy do tego zestawu dodamy także ziemniaki i zupę pomidorową, uzyskamy tradycyjny polski obiad.

Inną potrawą z mięsa mielonego, przygotowywaną na nieco bardziej uroczyste okazje, jest rolada z mięsa. Pieczeń rzymska może zawierać dużo dodatków – takich jak jajko czy szpinak.

Jeszcze w innej, bardziej fantazyjnej formie można znaleźć mięso mielone w gołąbkach. Jest to bardzo tania i smaczna potrawa, której przygotowanie wymaga niestety dość dużo zachodu i doświadczenia w kuchni. Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

Jeśli szukamy smaków śródziemnomorskich, warto skusić się na przyrządzenie spaghetti z mięsem mielonym. Do podsmażonego mięsa i cebuli dodajemy nieco przecieru pomidorowego – trudno znaleźć prostszy sposób na szybki obiad. [więcej w: przepisy na nalewki, przepisy kulinarne, Kuchnia Polska ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnia Polska przepisy kulinarne przepisy na nalewki