Pulpety z ryby, atlantyckiej po zydowsku

Pulpety z ryby, atlantyckiej po żydowsku . Filety namoczyć na 5 min. w zimnej wodzie zakwaszonej łyżką, octu. Potem łyżki tartej bułki 2 cebule, 2 marchwie, 2 pietruszki, seler, j 50 dag rodzynków. Wyjąć, odcisnąć, lekko posolić i, zemleć w maszynce. Dodać jajo, tartą bułkę, sól, pora, po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżeczkę cukru oraz pieprz, 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wyrobić maczając ręce w zimnej, wodzie. Uformować okrągłe, kuleczki. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i pokroić kilka rodzynków. Włożyć do rondla, wlać 4 szklanki zimnej wody, dodać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy zmiękną, wsypać pół łyżeczki cukru dołożyć rodzynki i włożyć przygotowane pulpety. Gotować powoli na małym ogniu 40 min. Żelatynę zalać w kubeczku 4 łyżkami zimnej wody, postawić na parze. Ody zmięknie, dodać trochę wrzątku, wymieszać i powoli wlewać do gotującej się potrawy. Chwilę jeszcz e pogotować. Następnie wyłożyć ostrożnie pulpety do salaterki, a ugotowane warzywa pokrajać w plasterki i ułożyć na pulpetach. Wywar przecedzić przez gęste sito i gazę. Ostudzić, a gdy zacznie gęstnieć wylać na pulpety. Odstawić do zastygnięcia. Podawać z ostrymi sosami, sałatkami z warzyw i pieczywem. [patrz też: kulinaria, agencje hostess, restauracja puławy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)