Ryba smazona na grzankach (dorsz, karmazyn, halibut)

Ryba smażona na grzankach (dorsz, karmazyn, halibut) . Filety umyć, najlepiej pod strumieniem bieżącej wody, osuszyć w czystej ściereczce, podzielić na równe porcje, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok. 1 godz. Następnie otoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jaju i tartej bułce. Szybko zrumienić na złoty kolor na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Kromki bułki posmarować cienko masłem z obu stron i ułożyć w płaskiej brytfannie. Na każdą kromkę położyć porcję usmażonej ryby i kawałek masła. Na kilkanaście minut przed podaniem wstawić grzanki do gorącego piekarnika można je także zapiec na patelni lub półmisku ze szkła jenajskiego. Grzanki i rybę podawać położone na liściach sałaty i udekorowane plasterkami cytryny, z zieloną sałatą lub cykorią z pomidorami. [podobne: przepisy na nalewki, pokaz barmański, obsługa barmańska ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: obsługa barmańska pokaz barmański przepisy na nalewki