Ryby duszone

Ryby duszone . Wskazówki ogólne Duszeniem potraw nazywa się proces przetrzymywania produktów w wysokiej temperaturze z dodatkiem niewielkiej ilości płynu i tłuszczu. Duszenie składa się z dwóch kolejnych procesów: smażenia i gotowania. Ryby można dusić w całości lub podzielone na porcje, zależnie od rodzaju potrawy. Przed smażeniem przygotowane kawałki ryby można oprószyć mąką, a następnie kłaść na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Powstała podczas smażenia skórka chroni rybę przed utratą cennych składników odżywczych. Obrumienioną rybę należy osolić, dodać przyprawy oraz warzywa i po przełożeniu do rondla lekko podlać wodą lub wywarem z warzyw. Para wytwarzająca się w procesie duszenia przenika rybę rozmiękczając jej tkanki. Rondel z duszącą się rybą należy ustawiać na niewielkim ogniu gotując na gazie najlepiej podkładać płytkę azbestową. Należy uważać, aby potrawa nie przypaliła się. Czas duszenia jest krótki, wyno si 10-30 min. Ryby duszone, podobnie jak inne potrawy z ryb, podaje się zawsze z warzywami gotowanymi i surówkami. [hasła pokrewne: pokaz barmański, restauracja olsztyn, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)