Rydze z patelni

Rydze posiadają wiele zalet, ale mają jedną wielką wadę: w świeżym stanie fatalnie znoszą transport, dlatego pojawiają się stołach miejskich rzadko. Ich smak, odmienny i nieco ostrzejszy od grzybów prawdziwych, jest równie znakomity. Najlepiej smakują usmażone na patelni, i to wyłącznie na maśle.

Składniki:
niezbyt wielkie rydze
masło
sól

Opłukane i osączone na sicie rydze, po odcięciu korzonków, ułożyć na patelni z silnie rozgrzanym masłem. Po kilku minutach smażenia na dość ostrym ogniu rydze odwrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony. Rydze początkowo, położone na patelni, puszczą sok. Gdy masło odzyska klarowność i zabarwi się na intensywnie pomarańczowy kolor, rydze lekko oprószyć solą i natychmiast podawać, najlepiej na patelni, na której się smażyły. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Druga wersja rydzów na patelni nadaje się na danie obiadowe. [przypisy: restauracja olsztyn, szyny prądowe, Restauracja Bytom ]
Rydze usmażone jak w poprzednim przepisie, zalać na patelni 1/2 szklanką Śmietany. Gdy śmietana zagotuje się, rydze podać z wypieczoną na sypko kaszą gryczaną lub z ziemniakami.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Restauracja Bytom restauracja olsztyn szyny prądowe