Sandacz, karp lub szczupak z pieczarkami

Sandacz, karp lub szczupak z pieczarkami . 1 kg ryby, 25 dag pieczarek, 2 łyżki mąki, łyżka masła, oliwa do smażenia, sól. Rybę opłukać, oskrobać lub ogolić łuski, sprawić, odciąć głowę i płetwy, dokładnie umyć. Rybę ułożyć na desce, skrajać filety (z głowy i ości można ugotować wywar na zupę). Filety podzielić na porcje, oprószyć mąką. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać na grube kawałki, obrumienić na oliwie, osolić, odłożyć na talerzyk. Rybę usmażyć, gdy się zrumieni osolić, dodać pieczarki, wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Wyłożyć na półmisek. Udekorować zielonymi listkami pietruszki. Podawać z ziemniakami purće z zieloną sałatą lub mizerią. Zrazy z sandacza lub szczupaka Szczupaka (najlepiej część od głowy) 75 dag ryby, 2 cebule, 3 łyżki oliwy, łyżka masła, 2 łyżki tartej bułki, łyżka mąki, sól, pieprz i tłuszcz do smażenia. Opłukać, oczyścić z łusek, odciąć płetwy, umyć, skrajać filety. Jeśli ryba była gruba, należy przekrajać każdy filet na pół, żeby otrzymać cienkie płaty, które trzeba podzielić w poprzek na porcje, Obraną cebulę opłukać, pokrajać cienko w piórka, poddusić na oliwie pod koniec duszenia dodać masło i łyżkę tartej bułki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz rozsmarować na porcjach, ryby, następnie każdą porcję zwinąć w rulonik i otoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką. Ruloniki zawiązać nitką i smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Zrazy ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, można udekorować listkami sałaty. Podawać z kluskami i surówką z ogórków lub sałatką z ogórków i buraków. [więcej w: Restauracja Bytom, urządzenia gastronomiczne, szyny prądowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Restauracja Bytom szyny prądowe urządzenia gastronomiczne