Sandacz smazony, tzw

Sandacz smażony, tzw. z rusztu . 1 kg ryby, łyżka oliwy, Sandacza umyć, oczyścić z łusek, rozciąć łyżka masła, cytryna, wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Po dokładnym umyciu podzielić na kilka porcji, które oprószyć solą. Dno patelni z dnem groszkowanymi ( do smażenia bez tłuszczu) posmarować oliwą. Porcje sandacza delikatnie osuszyć w czystej ściereczce, lekko skropić pozostałą oliwą, ułożyć na patelni i smażyć na małym ogniu. Uważać, aby nie przypalić ryby. Spróbować nakłuwając widelcem czy ryba jest miękka, następnie wyłożyć na nagrzany półmisek. Na każdej porcji ryby położyć kawałek świeżego masła i plasterek cytryny, Podawać z ziemniakami z wody, ze struganym chrzanem oraz z zieloną sałatą lub mizerią. Sandacz po włosku Oczyszczonego i umytego sandacza podzielić na 4-5 porcji. Oprószyć solą i pieprzem. Następnie otoczyć w mące i szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Ję drne, średniej wielkości pomidory włożyć na chwilę do wrzątku. Ściągnąć skórę i pokrajać je w ćwiartki. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w plastry. Usmażoną rybę przełożyć do płaskiego rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę. Następnie włożyć ją do ryby i dodać pomidory. Smażyć potrawę na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem, posypać utartym setem i posiekaną nacią pietruszki. Podawać z makaronem i zieloną sałatą. [hasła pokrewne: baranina cena za kg, mięso z kozy, sznycle ministerskie ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina cena za kg mięso z kozy sznycle ministerskie