Sandacz z wody

Sandacz z wody jest kolejną staropolską tradycyjną potrawą wigilijną.

Składniki:
ok. 1 kg sandacza
wywar z jarzyn (bez kapusty), cebuli, kilku ziarnek czarnego pieprzu i malutkiego kawałeczka listka laurowego
5 dkg masła
3 drobno posiekane jaja na twardo
łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
1/2 cytryny

Sandacza oskrobać, oczyścić i posolić. Przygotować wywar. Po ostudzeniu zalać nim rybę, tak aby ją całkowicie przykrył. Całość zagotować i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować ok. 26 minut. Pozostawić w wywarze, nie dopuszczając, aby ostygł. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
W rondelku rozpuścić masło, a gdy zacznie się gotować, dodać jajka oraz pietruszkę. Wszystko podgrzać.
Gorącego sandacza wyłożyć na ogrzany półmisek, skropić sokiem z cytryny i posypać mieszanką z masła, jaj oraz pietruszki.
Taki sposób podania, według znawców, idealnie podkreślają wykwintny smak i aromat sandacza. [patrz też: mięso ze strusia, nietypowy obiad, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, mięso w słoiku z galaretką ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w słoiku z galaretką mięso z udka kurczaka bez kości przepisy mięso ze strusia nietypowy obiad