Staropolska pieczeń wołowa z grzybami

Staropolska pieczeń wołowa z grzybami idealnie łączy smaki i aromaty mięsa i grzybów. Farsz grzybowy nadaje pieczeni wykwintny charakter, można więc ją podawać przy bardziej uroczystych okazjach.

Składniki:
1 kg odpowiednio ukrojonego mięsa bez kości, tzw. zrazówki
1 cytryna
4 dkg suszonych prawdziwych grzybów
5 dkg tłustego, wędzonego boczku
łyżka masła
2 cebule
łyżkę bułki tartej
1 jajko
łyżka kwaśnej śmietany
Łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz
1 marchew
1 1/3 bulwy selera
1 cebula
1 kalarepa (w sezonie)

Mięso rozbić tłuczkiem na płat grubości małego palca. Skropić obficie sokiem z cytryny.
Farsz: grzyby ugotować w 2 szklankach wody do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu powinna pozostać 1 szklanka wywaru z grzybów, w razie potrzeby uzupełnić go wrzątkiem.
Grzyby po ochłodzeniu należy zemleć z dodatkiem boczku. Usmażyć na maśle drobniutko posiekane cebule, połączyć je ze zmielonymi grzybami i boczkiem, dodać bułkę tartą, jajko, śmietanę, natkę pietruszki i sporą szczyptę zmielonego pieprzu. Farsz wyrobić na jednolitą masę i posolić do smaku. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Farszem pokryć równomiernie mięso, zwinąć ciasno, obwiązać wyparzoną we wrzątku nicią bawełnianą, oprószyć solą i obrumienić ze wszystkich stron w silnie rozgrzanym maśle. Mięso na chwilę wyjąć z brytfanki. [więcej w: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, Restauracja Bytom ]
Do brytfanki włożyć drobno pokrajane jarzyny: marchew, seler, cebulę i kalarepę. Na jarzynach ułożyć obrumienione mięso i pieczeń podlać wywarem z grzybów. Najpierw dusić je w przykrytej brytfance na małym ogniu przez 30 minut, po czym w odkrytej brytfance dopiec w piekarniku. Gdyby sos zbytnio wyparował, dolać w miarę potrzeby odrobinę wrzątku. Upieczone mięso, po zdjęciu nici, pokroić na niezbyt cienkie plastry i polać przetartym przez sitko sosem.
Do pieczeni można dodać wypieczoną na sypko kaszkę krakowską (z koperkiem) i sezonową surówkę: w lecie zieloną sałatkę, w zimie buraczki.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Restauracja Bytom restauracja olsztyn restauracja polska warszawa