Szczupak po polsku

Szczupak po polsku . Szczupaka umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon, umyć i podzielić na dzwonka. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w kawałki, zalać zimną wodą w dużym płaskim rondlu, dodać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, włożyć rybę i gotować na słabym ogniu przez 15-20 min. Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i grubo posiekać. U gotowaną rybę ostrożnie ułożyć na półmisku, obłożyć wyjętymi z wywaru jarzynami, posypać posiekanymi jajami i drobno posiekaną nacią pietruszki. Na wierzch położyć świeże masło. Podawać z ziemniakami z wody. Szczupak lub sandacz z jajami Ugotowane na twardo jaja obrać, wyjąć jedno żółtko. Jaja drobno posiekać, wyjęte żółtko przetrzeć przez sito i rozetrzeć ze stopionym masłem, wymieszać z wywarem i posiekanymi jajami. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Zalaną sosem rybę obłożyć gotowanymi ziemniakami. Udekorować półmisek. Podawać z surówkami lub sałatkami jarzynowymi. [podobne: mięso z kozy, mięso ze strusia, stek ze strusia ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso z kozy mięso ze strusia stek ze strusia