Szczupak smazony

Szczupak smażony . 2 ryby (małe sztuki), 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, cytryna. Szczupaki umyć, oskrobać lub ogolić łuski rozciąć i usunąć wnętrzności. Odciąć głowy, płetwy w ogony, dokładnie opłukać i podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące. Na patelni stopić masło i szybko zrumienić przygotowaną rybę równomiernie z obu stron na lekko złoty kolor. Wstawić na kilka minut do- gorącego piekarnika lub postawić patelnię na garnku z wrzącą wodą. Wyłożyć rybę na półmisek (można udekorować cytryną i zielonymi listkami porów), polać masłem. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami lub sałatkami jarzynowymi. Szczupak lub sandacz smażony Szczupaka lub sandacza umyć, ogolić lub oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie umyć. Skrajać filety (z głowy i ości można ugotować zupę) i podzielić je na porcje. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem , posmarować masłem, otoczyć w tartej bułce. Usmażyć na oliwie na złoty kolor, a następnie wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, żeby doszła. Gotową rybę ułożyć na półmisku, obłożyć struganym chrzanem i cząstkami cytryny. Udekorować listkami sałaty. Podawać z frytkami, sosem musztardowym i z surówkami. [przypisy: agencje hostess, Restauracja Bytom, Kuchnia Polska ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: agencje hostess Kuchnia Polska Restauracja Bytom