Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie . Szczupaka umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż brzucha, usunąć wnętrzności, odciąć głowę (oczyścić i umyć), płetwy, ogon i ponownie umyć rybę. Umyte warzywa, oskrobać, opłukać, pokrajać w ćwiartki, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i sól, gotować do miękkości na silnym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, włożyć szczupaka, a także głowę, gotować na małym ogniu przez 30 min. Ugotowanego szczupaka ostrożnie wyjąć na deskę, a gdy przestygnie, obrać z ości i podzielić na równe porcje, a wywar przecedzić przez sito, Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimne i wody i postawić na parze; gdy zmięknie – dolać 3-4 łyżki wrzątku i wymieszać. Do przecedzonego wywaru wlać żelatynę, następnie 2 białka i ocet, postawić rondel z wywarem na słabym ogniu i podgrzać do zagotowania. Następnie odstawić z ognia, a gdy lekko przestygnie, przecedzić przez gęste sito wy ożone kawałkiem gęstego płótna lub kilkakrotnie złożoną gazą. Marchew z wywaru pokrajać w plasterki, a ugotowane uprzednio na twardo jajo w ćwiartki, ogórek konserwowy obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Porcje szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować marchwią, jajem i ogórkiem konserwowym, po czym ostrożnie zalać stygnącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Do szczupaka w galarecie podać chrzan. [podobne: przepisy z makaronem, kulinaria, przepisy kulinarne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)