Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Składniki:
mięso z rosołu
jarzyny z rosołu
sos chrzanowy
łyżka masła

Ostudzone mięso z rosołu pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć pokrojonymi jarzynami z rosołu. Zalać sosem chrzanowym tak, aby każdy plaster mięsa był nim pokryty. Wierzch skropić łyżką masła i zapiekać krótko w piekarniku, aby powierzchnia sosu lekko się przyrumieniła. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Do mięsa idealnie pasuje puree z ziemniaków oraz kiszone lub konserwowe ogórki.

Przepis na sos chrzanowy:
z 4 dkg masła i 3 dkg mąki zrobić zasmażkę, którą należy rozprowadzić szklanką rosołu. Dodać mały korzonek utartego chrzanu. Sos gotować przez 5 minut, a gdy zgęstnieje, dodać 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany rozmieszanej z 2 żółtkami. Sos podgrzewać chwilkę mieszając, nie dopuszczając aby się zagotował. Gorącym polać mięso. [patrz też: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)