Szczupak na zimno

Szczupak na zimno to danie, które godnie reprezentuje tradycje kuchni staropolskiej, która w tym wypadku oparta została na doświadczeniach kuchni żydowskiej,słynącej z doskonałego przyrządzania ryb. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Składniki:
szczupak o wadze ok. 1 kg
25 dkg drobno posiekanej cebuli
2 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki cukru
łyżka utartego chrzanu
1 surowe białko
wywar z jarzyn z dodatkiem 6 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz odpadków ze szczupaka (głowa, ości, ogon, płetwy)
4 spore pokrojone na cienkie talarki cebule
kawałek listka laurowego
sól do smaku.

Szczupaka dokładnie oczyścić, a następnie pokroić w poprzek na porcje szerokości ok. 1 1/2 cm. Z każdej porcji wyciąć ostrym nożem mięso, nie uszkadzając przy tym skóry. Po usunięciu ości mięso szczupaka posiekać bardzo drobno, dodać cebulę, tartą bułkę, cukier, utarty chrzan oraz surowe białko. Wyrobić ręką jednolitą, pulchną masę, posolić do smaku i nałożyć ciasno w skórę szczupaka, nadając porcjom ich
pierwotny kształt.
Faszerowane porcje ułożyć w płaskim rondlu, po czym zalać przecedzonym wywarem z jarzyn. Do wywaru dodać cebule, listek laurowy oraz sól. Rybę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Po ugotowaniu rybę pozostawić w wywarze aż do zupełnego wystygnięcia, po czym ułożyć ją na półmisku i zalać wywarem przetartym przez gęste sitko. Półmisek wstawić na parę godzin do lodówki, aby sos nabrał konsystencji delikatnej galaretki. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barista obsługa barmańska pokaz barmański urządzenia gastronomiczne