Tort czekoladowy
Składniki na ciasto:
2 żółtka
20 dkg cukru pudru
25 dkg czekolady w proszku (ale nie kakao)
25 dkg migdałów zmielonych z łupiną
12 białek
Żółtka z dodatkiem cukru pudru utrzeć na pulchną masę. Dodać czekoladę w proszku i dalej ucierać. W trakcie ucierania dodawać migdały. Na końcu, ostrożnie mieszając, dodać sztywno ubitą pianę z białek. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Piec 1 godzinę. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Następnego dnia tort przeciąć na dwa równe krążki i przełożyć masą migdałową.
Składniki na masę migdałową:
25 dkg cukru
szklanka wody
25 zmielonych migdałów
3 łyżki soku cytrynowego
1/2 laski najdrobniej utłuczonej i przesianej przez sitko wanilii
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do gotującego się syropu wsypać migdały i jeszcze raz zagotować. Masę przełożyć do miski i ucierać wałkiem drewnianym, aż zbieleje. Dodać sok cytrynowy i wanilię. Ciepłą jeszcze masą przełożyć tort. [podobne: mięso ze strusia, nietypowy obiad, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, mięso w słoiku z galaretką ]