Tort czekoladowy

Składniki na ciasto:
2 żółtka
20 dkg cukru pudru
25 dkg czekolady w proszku (ale nie kakao)
25 dkg migdałów zmielonych z łupiną
12 białek

Żółtka z dodatkiem cukru pudru utrzeć na pulchną masę. Dodać czekoladę w proszku i dalej ucierać. W trakcie ucierania dodawać migdały. Na końcu, ostrożnie mieszając, dodać sztywno ubitą pianę z białek. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Piec 1 godzinę. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Następnego dnia tort przeciąć na dwa równe krążki i przełożyć masą migdałową.

Składniki na masę migdałową:
25 dkg cukru
szklanka wody
25 zmielonych migdałów
3 łyżki soku cytrynowego
1/2 laski najdrobniej utłuczonej i przesianej przez sitko wanilii

Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do gotującego się syropu wsypać migdały i jeszcze raz zagotować. Masę przełożyć do miski i ucierać wałkiem drewnianym, aż zbieleje. Dodać sok cytrynowy i wanilię. Ciepłą jeszcze masą przełożyć tort. [podobne: restauracja kielce, obsługa barmańska, Kabiny Sanitarne, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Kabiny Sanitarne obsługa barmańska restauracja kielce urządzenia gastronomiczne