Tort orzechowo-migdałowy (bez mąki)

Tort orzechowo-migdałowy bez mąki jest jednym z najoryginalniejszych tortów w kuchni polskiej. Jego największą zaletą jest to, że nie przekłada się go żadną masą.Przez to rozwijają się aromaty orzechów i migdałów, sprawiając że smak tortu jest doskonały. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Tort orzechowo-migdałowy składa się z dwóch warstw, nałożonych na siebie i razem pieczonych.

Składniki na masę orzechową:
10 żółtek
25 dkg cukru pudru
czubata łyżka przesianego kakao dobrego gatunku
odrobina mleka
25 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 sproszkowana laskę wanilii
marmolada morelowa pierwszego gatunku

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchny krem. W czasie ucierania dodać łyżkę kakao dobrego gatunku, rozprowadzonego w mleku. Następnie dodać do masy orzechy i wanilię. Powstałą masę wymieszać z marmoladą morelową i utrzeć na pulchny kremu. Krążki posmarować cienko kremem i złożyć je formując tort

Składniki na lukier:
20 dkg cukru pudru
12 dkg marmolady morelowej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchny krem. W czasie ucierania dodać łyżkę kakao dobrego gatunku, rozprowadzonego w mleku. Następnie dodać do masy orzechy i wanilię. Powstałą masę wymieszać z marmoladą morelową i utrzeć na pulchny kremu. Krążki posmarować cienko kremem i złożyć je formując tort. [przypisy: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]
Utrzeć masę z cukru pudru, marmolady morelowej i świeżo wyciśniętego soku cytrynowego. Masą polukrować wierzch tortu. Zanim lukier zaschnie, tort ozdobić połówkami obranych migdałów.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barista obsługa barmańska pokaz barmański urządzenia gastronomiczne