W wykryciu tych stanów mogą być pomocne objawy Chvostka, Eschericha, Erba, Tróusseau

W wykryciu tych stanów mogą być pomocne objawy Chvostka, Eschericha, Erba, Tróusseau.
Gdy poziom wapnia w krwi obniża się do 6-5 mg, %, tężyczka staje nie jawna, występują napady drgawek, początkowo klonicznych później tonicznych, ręce chorego przybierają charakterystyczne ułożenie (tzw.
“ręka położnika”).
Nie wszystkie szczegóły patogenezy tężyczki są zupełnie jasne.
Nie wiemy dokładnie, w jaki sposób witamina D oraz dwuhydrotachysterol usuwają objawy tężyczki zależnej od obniżonego poziomu wapnia w krwi.
Zwierzę pozbawione przytarczyc traci zdolność wydalania z moczem fosforuw postaci związków rozpuszczalnych.
Fosfor jest wówczas wydalany pod postacią trójtostoranów przez jelito.
Zużycie dużych ilości wapnia powoduje obniżenie poziomu tego pierwiastka w krwi, przy czym równocześnie nagromadza się fosfor nieorganiczny (“Tetania est.
diathesis manifesta per hypocalcaemiam et hyperphosphoraemiam”).
W tężyczce podawanie diety zawierającej dużo fosforu, np.
diety mięsnej, pogarsza objawy, dieta bogata w wapń sprowadza polepszenie.
W tężyczce zależnej od obniżonego poziomu wapnia podajemy sole wapniowe (do 20 g dziennie przez parę dni, potem 2 g) oraz witaminę D początkowo w dużych dawkach, później dłuższy czas w mniejszych.
Do leczenia tężyczki używa się też dwuhydrotachysterolu (A.
T.
10), który powstaje przy naświetlaniu ergosterolu promieniami pozafiołkowymi.
Związek ten ma właściwości przeciw tężyczkowe, ale nie działa przeciw krzywicy.
Atderson i LyaH w r.
1939 zaproponowali dietę z niską zawartością fosforu (0,50-0,65 g dziennie) z dodatkiem 14 g mleczanu wapnia.
W czasie leczenia tężyczki należy baczyć, aby nie wywołać przeładowania krwi wapniem (hypercalcaemia), co powoduje mdłości, wymioty, zaparcie, bezsenność, a w razie przedłużania się białkomocz, złogi wapnia w nerkach i ścianach naczyń.
W czasie leczenia trzeba często sprawdzać poziom wapnia w krwi.
Chroman WITAMINA E W przyrodzie wykryto grupię związków zwanych tokoferolami, są one pochodnymi chromanu.
Odkrycie to datuje się od 1922, kiedy to EVfLns stwierdził, że młode szczury na diecie z oczyszczonych białek, tłuszczów i węglowodanów z dodatkiem soli mineralnych i witamin nie wydawały potomstwa.
Płodność można było przywrócić tym zwierzętom dodając do pożywienia sałatę lub ziarna pszenicy.
Budowę chemiczną tej nowej witaminy, nazwanej witaminą E, wyjaśniono ostatecznie w r.
1938, głównie dzięki zasługom Karrera.
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy E są ziarna pszenicy, z których wyosobniono szereg związków zwanych tokoferolami.
Są to alfa-, beta- i gamma-tokoferol
[hasła pokrewne: urządzenia gastronomiczne, barman na wesele, hurtownia torebek ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barman na wesele hurtownia torebek urządzenia gastronomiczne