Wędliny dojrzewające – szlachetne wyroby

Wędliny dojrzewające to ekstraklasa wśród wyrobów z mięsa. Podobnie jak żółte sery, zawdzięczają swój smak pożytecznym bakteriom – które należy do nich dodać w procesie przygotowywania wędliny. W niektórych krajach wędliny dojrzewające robi się bez dodatku bakterii dojrzewających – jednak ich klimat jest sam z siebie wystarczający, by mięso wytworzyło w sobie niezbędne szczepy. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Wędliny fermentujące dzielą się na półsuche oraz suche (czyli dojrzewające w procesie wolnej fermentacji). Już na wstępie należy wspomnieć o tym, że poddawanie mięsa procesowi fermentacji wymaga ogromnego doświadczenia ze strony osoby, która je przygotowuje.

Wędliny tego typu mają swoją historię różną w zależności od regionu świata. Ta metoda została wymyślona po to, by móc długo przechowywać mięso bez lodówki. Wędliny półsuche nie mogą być przechowywane w warunkach pokojowych – konieczne jest trzymanie ich w lodówce.

Wędliny suche są przygotowywane przez bardzo długi czas w niskiej temperaturze. W rezultacie można uzyskać wędlinę, która nie psuje się nawet w temperaturze 20 stopni. Może dziwić fakt, że na kiełbasach dojrzewających bardzo często pojawia się pleśń, dodatkowo je konserwująca. Jest to pożądane zjawisko i wiąże się z naturalnym procesem dojrzewania mięsa. Mięsa dojrzewające przygotowuje się w podobny sposób do wędlin. Pekluje się je odpowiednią mieszanką i ustawia na podłożu przepuszczającym powietrze. Szynki wiesza się następnie w pomieszczeniu o dość dużej wilgotności. Aby szynka dojrzała, należy ciągle zmniejszać wilgotność powietrza i wprowadzić do niego suchy dym.

Szynka musi być z dorosłej świni. Mięso musi odznaczać się najwyższą jakością. Jeśli użyjemy mięsa, które na wstępie nie będzie zbyt dobre, uzyskamy kiepski produkt końcowy. Najprościej uzyskać kiełbasy dojrzewające, dlatego właśnie od nich powinniśmy zacząć stawiać pierwsze kroki z wędlinami dojrzewającymi. Zwracajmy uwagę na to, czy mięso nie porasta dziką, niekorzystną pleśnią. [hasła pokrewne: kulinaria, hurtownia torebek, agencje hostess ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: agencje hostess hurtownia torebek kulinaria